ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Άγγιξε αλλά δεν κράτησε τις 1.000 μονάδες

Χρηματιστήριο: Άγγιξε αλλά δεν κράτησε τις 1.000 μονάδες
«Η ελληνική αγορά δικαίως κατέκτησε τις 1.000 μονάδες», ωστόσο σημαντικότερο «ορόσημο» είναι ότι η αγορά έφτασε τα 70 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Κρατώντας το θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο ξεκίνησε τη συνεδρίαση της Τρίτης 24/1 πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, για πρώτη φορά από το 2014, ωστόσο ο Γενικός Δείκτης Τιμών δεν πλησίασε τελικά το ορόσημο των 1.035,08 μονάδων. Εκεί που μπήκε το «φρένο» της ανόδου και ξεκίνησε η πτωτική πορεία στο ΧΑ.

Ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης Τιμών «έπιασε» τις 1.004 με άνοδο 0,46% και τζίρος στα 6,19 εκατ. ευρώ, όμως έκλεισε τελικά σχεδόν στις 994 μονάδες, με τζίρο 93,11 εκατ. ευρώ.

«Η ελληνική αγορά δικαίως κατέκτησε τις 1.000 μονάδες» ωστόσο, σύμφωνα με κ. Μάνο Χατζηδάκη της Beta Χρηματιστηριακής σημαντικότερο «ορόσημο» είναι ότι η αγορά έφτασε τα 70 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Το οποίο έρχεται σαν αποτέλεσμα και των προσπαθειών των εισηγμένων εταιρειών.

«Είδαμε μια κερδοφορία που έχει πιάσει ιστορικά υψηλά κατά τη χρήση του 2022 και αναμένεται να κορυφωθεί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 4ου τριμήνου».

Παράλληλα σημειώνει πως «είδαμε μια δημοσιονομική προσπάθεια, η οποία έχει ένα αποτέλεσμα, με συνεχείς αναβαθμίσεις και πλέον έχουμε φτάσει στις παρυφές της επενδυτικής βαθμίδας».

«Έχουμε ένα υποσχόμενο περιβάλλον. Ένα θετικό επενδυτικό κλίμα που φορτίζεται από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα γίνουν σε έργα όπως το Ελληνικό και το Καστέλι, μεταξύ άλλων» σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης και επισημαίνει πως ενδεχομένως, αν το Χρηματιστήριο είχε αποκτήσει μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα «πιθανόν αυτό τον στόχο να τον είχαμε πετύχει νωρίτερα».

Οι 1.000 μονάδες μπορούν να γίνουν μια ευκαιρία το Χρηματιστήριο να αποκτήσει «καινούργιους φίλους», να ξαναγίνει γνωστό στην ελληνική κοινωνία, σχολιάζει και τονίζει πως

«Έχουμε έναν τραπεζικό κλάδο ο οποίος έχει εξυγιανθεί και έχει κάποια πράγματα να πει στο μέλλον με την πώληση των ποσοστών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), επομένως υπάρχει αρκετό περιεχόμενο στην ελληνική αγορά. Παρότι είναι μια περιφερειακή αγορά, σε ότι αφορά στα υπόλοιπα Χρηματιστήρια, έχει ένα ενδιαφέρον λόγω των ειδικών συνθηκών».

Σημειώνεται πως η φετινή χρονιά άρχισε με καλές προδιαγραφές με ένα γενναίο ανοδικό ράλι που ανέβασε και κράτησε τον ΓΔΤ πάνω από τις 990 μονάδες, επιχειρώντας να διαφοροποιήσει τις θέσεις του ΧΑ από τις διεθνείς αγορές, αν και όχι με επιτυχία σε κάθε συνεδρίαση του Ιανουαρίου.

Ειδικότερα για αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές σε Ευρώπη και ΗΠΑ τηρούν στάση αναμονής για τις ανακοινώσεις σχετικά με τις αυξήσεις επιτοκίων από την αμερικανική Fed τις επόμενες ημέρες και των ανακοινώσεων της ΕΚΤ στις αρχές Φεβρουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ