ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Ξανά πάνω από τις 1.000 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

Αγορές: Ξανά πάνω από τις 1.000 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Οι 1.000 μονάδες μπορούν να γίνουν μια ευκαιρία το Χρηματιστήριο να αποκτήσει «καινούργιους φίλους» INTIME

Μία ακόμα συνεδρίαση με ισχυρή άνοδο ξεκίνησε την Πέμπτη 26/1 στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να κρατάει σταθερή πορεία πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων. Ένα όριο που κατέκτησε για πρώτη φορά από το 2014, την Τρίτη 24/1.

Ο ΓΔΤ δεν κατάφερε ούτε και σήμερα να φτάσει το ορόσημο των 1.035,08 μονάδων, ωστόσο έκλεισε στις 1.004 μονάδες με τζίρο 74,07 εκατ. ευρώ και ενδοσυνεδριακά άγγιξε ακόμα και τις 1.008 μονάδες με άνοδο 1,49%.

«Η ελληνική αγορά δικαίως κατέκτησε τις 1.000 μονάδες» σύμφωνα με το σχόλιο του κ. Μάνου Χατζηδάκη της Beta Χρηματιστηριακής, στο CNN GREECE:

«Έχουμε ένα υποσχόμενο περιβάλλον. Ένα θετικό επενδυτικό κλίμα που φορτίζεται από τα κονδύλια τουΤαμείου Ανάκαμψηςκαι τιςιδιωτικές επενδύσειςπου θα γίνουν σε έργα όπως το Ελληνικό και το Καστέλι, μεταξύ άλλων» σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης και επισημαίνει πως ενδεχομένως, αν το Χρηματιστήριο είχε αποκτήσει μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα «πιθανόν αυτό τον στόχο να τον είχαμε πετύχει νωρίτερα».

Οι 1.000 μονάδες μπορούν να γίνουν μια ευκαιρία το Χρηματιστήριο να αποκτήσει «καινούργιους φίλους».

«Έχουμε έναν τραπεζικό κλάδο ο οποίος έχει εξυγιανθεί και έχει κάποια πράγματα να πει στο μέλλον με την πώληση των ποσοστών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), επομένως υπάρχει αρκετό περιεχόμενο στην ελληνική αγορά. Παρότι είναι μια περιφερειακή αγορά, σε ότι αφορά στα υπόλοιπα Χρηματιστήρια, έχει ένα ενδιαφέρον λόγω των ειδικών συνθηκών».

Υπενθυμίζεται πως η φετινή χρονιά άρχισε με καλές προδιαγραφές με ένα γενναίο ανοδικό ράλι που ανέβασε και κράτησε τον ΓΔΤ πάνω από τις 990 μονάδες, επιχειρώντας να διαφοροποιήσει τις θέσεις του ΧΑ από τις διεθνείς αγορές, αν και όχι με επιτυχία σε κάθε συνεδρίαση του Ιανουαρίου.

Χρηματιστήριο Ενέργειας σε πτώση

Ακολουθώντας την πτωτική πορεία στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, στα 55,8 ευρώ και στα 79,5 δολάρια, αντίστοιχα την Τετάρτη 25/1, το ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας καταγράφει δεύτερη ημέρα υποχώρησης.

Συγκεκριμένα, η χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται μειωμένη κατά 3,86% στα 179,80 ευρώ για τη σημερινή ημέρα. Οι εισαγωγές καλύπτουν το 28,08% του ενεργειακού μείγματος και ακολουθούν το φυσικό αέριο με περίπου 24% και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με σχεδόν 20%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ