ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: «Κέρδισε» το αρνητικό πρόσημο σε Αθήνα και Ευρώπη

Αγορές: «Κέρδισε» το αρνητικό πρόσημο σε Αθήνα και Ευρώπη
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκανε σήμερα μια σημαντική προσπάθεια να διαφοροποιήσει τη θέση του από τη νευρικότητα των ευρωπαϊκών αγορών ΙΝΤΙΜΕ

Την ώρα που διευρύνονται οι απώλειες στις ευρωαγορές με την ανησυχία των επενδυτών για την πορεία της οικονομίας να επικρατεί, η Αθήνα έκανε «προσπάθεια» να κρατήσει αντιστάσεις, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει στο τέλος.

Συγκεκριμένα, μετά από ένα δυναμικό σερί κερδών, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκανε σήμερα μια σημαντική προσπάθεια να διαφοροποιήσει τη θέση του από τη νευρικότητα των ευρωπαϊκών αγορών.

Ωστόσο, παρά την ενδοσυνεδριακή άνοδο κοντά στο 0,20%, ο Γενικός Δείκτης Τιμών ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με οριακή πτώση κατά 0,04% στις 1.034 μονάδες, με τζίρο στα 93,49 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραφε μεγαλύτερες απώλειες κατά 0,83% στις 456,94 μονάδες.

«Βαρίδι» για τις αγορές αποτέλεσαν οι ανακοινώσεις για νέες αυξήσεις των βασικών τους επιτοκίων, από τις κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, στέλνοντας μήνυμα πως η αυστηρή νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί όσο υπάρχουν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Μάλιστα, η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι σχεδιάζει να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων και το Μάρτιο εντείνει τις πιέσεις προς τους δανειολήπτες, καθώς επιβεβαιώνει ότι το ακριβό χρήμα «ήρθε για να μείνει».

Παράλληλα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι χρηματιστηριακές απώλειες ενισχύθηκαν μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη, που εμφάνισαν πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων για τον Δεκέμβριο του 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ