ΑΓΟΡΕΣ

XA: Επενδυτική βαθμίδα και αναπτυξιακή πορεία στηρίζουν τα κέρδη

XA: Επενδυτική βαθμίδα και αναπτυξιακή πορεία στηρίζουν τα κέρδη
Από τις αρχές της χρονιάς, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έχει καταγράψει κέρδη 19,74% ΙΝΤΙΜΕ

«Δέκα στα δέκα» ανοδικά εβδομαδιαία κλεισίματα κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών λίγο πριν την ολοκλήρωση του μήνα, με ένα ακόμα ρεκόρ, παρά τις έντονες διακυμάνσεις των τελευταίων ημερών. 

Οι απώλειες της Τετάρτης 22/2 ανακτήθηκαν την πλήρως την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στην αποτίμηση των εταιρικών αποτελεσμάτων. Ειδικότερα, μετά τον ΟΤΕ (με αύξηση εσόδων 3,6%), ακολούθησε την Παρασκευή 24/2 η Τράπεζα Πειραιώς (με αυξημένα καθαρά κέρδη στα 577 εκατ. ευρώ το 2022), ενώ οι αναλυτές συνεχίζουν το «παιχνίδι» των εκτιμήσεων για τα τερματικά επιτόκια από ΕΚΤ και Fed.

Σε γενικότερο πλαίσιο, από τις αρχές της χρονιάς, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έχει καταγράψει κέρδη 19,74%, σε ανοδικό σερί που έχει διαρκέσει σχεδόν πέντε μήνες, με μικρές «βουτιές».

Σημειώνεται πως ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης (Large Cap) από τις αρχές του 2023 σημειώνει άνοδο 20,23% και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) ενισχύεται σε ποσοστό 14,41%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς, από τις αρχές του έτους έχει αυξηθεί κατά 10,684 δισ. ευρώ.

Τα σημεία αναφοράς

Όσον αφορά ατην ελληνική αγορά η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας μετά από δέκα, και πλέον, χρόνια και η επιστροφή του ΧΑ στις ώριμες αγορές είναι τα δύο κεντρικά «στοιχήματα» που αναμένεται να προσελκύσουν νέα κεφάλαια.

Παράλληλα, η είσοδος των ελληνικών ομολόγων στην επενδυτική βαθμίδα θα επιτρέψει τη συμπερίληψη σε ευρέως χρησιμοποιούμενους δείκτες αναφοράς ομολόγων, ενώ θα επιτρέψει σε πολλούς μεγάλους θεσμικούς επενδυτές να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα.

«Βοήθεια» στην κερδοφορία προσφέρει και η αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας, λόγω του τουρισμού και της αύξησης των επενδύσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα εταιρικά αποτελέσματα και η νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών παραμένει το σημείο αναφοράς για την κίνηση των βασικών δεικτών, με τον επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιόακιμ Νάγκελ, να κάνει λόγο για ενδεχόμενες «νέες σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων της ευρωτράπεζας, πέρα από αυτή των 50 μονάδων βάσης που έχει προαναγγελθεί για τον Μάρτιο», επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα της Κριστίν Λαγκάρντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ