ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη στην Ελλάδα και στις διεθνείς αγορές με «οδηγούς» τις τράπεζες

Κέρδη στην Ελλάδα και στις διεθνείς αγορές με «οδηγούς» τις τράπεζες
Χρηματιστήριο Αθηνών EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι αγοραστές επικράτησαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στην εγχώρια, αλλά και τη διεθνή αγορά με «οδηγό» τις τραπεζικές μετοχές, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν αισιόδοξοι πως η κρίση στον τραπεζικό κλάδο μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο.

Αρωγός προς αυτή την κατεύθυνση ήταν σήμερα, τόσο η είδηση πως η Silicon Valley Bank, πωλήθηκε στην First Citizens, σε μια συναλλαγή που περιελάμβανε την αγορά περίπου 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Silicon Valley, των περιουσιακών στοιχείων της Εθνικής Ένωσης με έκπτωση 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρεόγραφα και άλλα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν στη διαχείριση για διάθεση από το FDIC.

Παράλληλα, θετική χροιά για τη διάσωση της Credit Suisse, με την οικονομική βοήθεια ύψους 50,2 δισ. ευρώ από την ελβετική κεντρική τράπεζα και αργότερα την εξαγορά της από τον μεγαλύτερο ελβετικό τραπεζικό όμιλο UBS, ήταν η είδηση για την παραίτηση του πρόεδρου της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας (Saudi National Bank -- SNB), του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse, ο οποίος θεωρείται πως είχε κομβικό ρόλο για την κατάρρευση της μετοχής ης Credit Suisse όταν δήλωσε πως δεν θα προσφέρει ρευστότητα στην ελβετική τράπεζα, παρότι δεν υπήρχε σχετικό επίσημο αίτημα.

Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Δευτέρας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διαμορφώθηκε στις 1.035,72 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,43%, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 48,91 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 την ίδια ώρα είχε άνοδο κατά 1,25%.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη σήμερα είχε η μετοχή της Deutsche Bank, η οποία μετά τη «βουτιά» της Παρασκευής κοντά στο 14%, σημείωσε ανοδικό ράλι ανόδου σχεδόν κατά 6,1%.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Wall Street στην έναρξη της συνεδρίασης, με τις μετοχές να «ενισχύουν» να κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές επιχειρούν να αφήσουν πίσω τους την κρίση που καταγράφηκε στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με το CNBC. Έτσι, ο Dow Jones κέρδισε 289 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,7% και ο Nasdaq είχε άνοδο κατά 0,3%, την πρώτη ώρα των συναλλαγών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ