ΑΓΟΡΕΣ

Πώς βλέπει η χρηματιστηριακή αγορά τις εκλογές

Πώς βλέπει η χρηματιστηριακή αγορά τις εκλογές
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μια «ανάσα» από το ρεκόρ του 2014, όταν ο Γενικός Δείκτης τιμών έφτασε τις 1.130 μονάδες αυτή την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε ένα προεκλογικό «ράλι» που διαφοροποίησε την ελληνική αγορά από τις διεθνείς, με πρωταγωνιστή κυρίως τον τραπεζικό κλάδο.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή εικόνα την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε «προεκλογικό πυρετό» και μια τέτοια περίοδος συνοδεύεται πάντα από αβεβαιότητα. Σε αυτό το κλίμα, το δείγμα γραφής στο ΧΑ δίνει την κατεύθυνση για «εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα φέρει μια κυβερνητική σταθερότητα». Ωστόσο, «όσο περιορίζεται ο χρόνος μέχρι τις εκλογές, η αγορά πιθανότατα να κρατήσει μια στάση αναμονής», σχολιάζει στο CNN Greece o Μάνος Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακή.

«Υπάρχει θετικό κλίμα, ωστόσο πάντα κρατάμε μια επιφύλαξη μέχρι να δούμε και το τελικό αποτέλεσμα από τις κάλπες, διότι πολλές φορές έχει τύχει να προ εξοφληθούν πράγματα τα οποία τελικά δεν συμβάδιζαν με τις προσδοκίες της αγοράς.

Οπότε νομίζω πως από εδώ και πέρα το Χρηματιστήριο θα είναι πιο ήπιο σε διακυμάνσεις, τηρώντας στάση αναμονής μέχρι τις εκλογές τη επόμενης Κυριακής», σημειώνει.

Στο ίδιο μήκος φαίνεται να κινείται και ο Νίκος Χρυσοχοΐδης της Ν. Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή, ο οποίος μιλώντας στο CNN Greece τόνισε πως παρά τις συνεδριάσεις με χαμηλές συναλλαγές, «έχει διατηρηθεί ένα θετικό πρόσημο, το οποίο κρατά το ελληνικό χρηματιστήριο στην πρώτη θέση των αποδόσεων των δυτικών αγορών».

Ωστόσο επισημαίνει πως οι χαμηλές συναλλαγές του τελευταίου διαστήματος προφανώς αντικατοπτρίζουν και την αναμονή των μεγάλων επενδυτών, Ελλήνων και διεθνών, για το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Είναι σαφές πως οι επενδυτές επιθυμούν μια σταθερή κυβέρνηση για να συνεχίσει τις διαρθρωτικές ενέργειες που είχαν γίνει με αρκετή επιτυχία τα τελευταία χρόνια».

Όπως σημειώνει «υπάρχει ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές και θετικές απόψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας χάρη στην έντονη ανάπτυξη των τουριστικών εσόδων, αλλά και την πολύ καλή πορεία αρκετών εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών, από διάφορους κλάδους, που συντηρούν μια κεφαλαιοποίηση στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι – επτά ετών».

«Ψήφος εμπιστοσύνης» από τους διεθνείς Οίκους

Ώθηση στην ελληνική αγορά φαίνεται πως δίνει και η θετική στάση των διεθνών τραπεζικών Οίκων. Ανάμεσα τους, η Morgan Stanleyη οποία σε έκθεση τηςδίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στις ελληνικές τράπεζες και το Χρηματιστήριο Αθηνών και βλέπει επενδυτική βαθμίδα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,5% το 2023 και δύο γύρους εκλογών για να επιτευχθεί μια κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Για το ελληνικό Χρηματιστήριο, η αμερικανική τράπεζα παραμένει overweight, καθώς η ελληνική είναι η προτιμώμενη αγορά μεταξύ των οικονομιών της Ευρώπης. «Η οικονομία υπεραποδίδει έναντι της οικονομίας της ευρωζώνης», κάτι θεωρεί ότι θα συνεχιστεί και το 2023 και το 2024.

Στο διακύβευμα των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου εστίασε και ο αμερικανικός οίκος Goldman Sachs, στην έκθεση του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και εκτίμησε πως η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Αντίστοιχα, στην έκθεση που δημοσίευσε την Παρασκευή 12/5, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch κάνει λόγο για ισχυρή βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, κάτι που αναδεικνύει το πρόγραμμα σταθερότητας, το οποίο προδιαγράφει μία σημαντική περαιτέρω μείωση του χρέους της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ