ΑΓΟΡΕΣ

«Γύρισε» σε αρνητικό έδαφος το ελληνικό χρηματιστήριο

«Γύρισε» σε αρνητικό έδαφος το ελληνικό χρηματιστήριο
INTIME - ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Απότομη ήταν η αλλαγή κατεύθυνσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ξεκίνησε την εβδομάδα με ενίσχυση κατά 0,61% στις 1.129 μονάδες τις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης (15/3), αν και τελικά γύρισε σε αρνητικό έδαφος με πτώση κατά 0,10% στο κλείσιμο. 

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, το ΧΑ έφτασε μια «ανάσα» από το ρεκόρ του 2014, σε ένα προεκλογικό «ράλι» που διαφοροποίησε την ελληνική αγορά από τις διεθνείς, με πρωταγωνιστή κυρίως τον τραπεζικό κλάδο. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή εικόνα την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε «προεκλογικό πυρετό» και μια τέτοια περίοδος συνοδεύεται πάντα από αβεβαιότητα.

Το δείγμα γραφής στο ΧΑ δίνει την κατεύθυνση για «εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα φέρει μια κυβερνητική σταθερότητα», ωστόσο, «όσο περιορίζεται ο χρόνος μέχρι τις εκλογές, η αγορά πιθανότατα να κρατήσει μια στάση αναμονής», σχολίασε στο CNN Greece o Μάνος Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακή.

Ανοδικές τάσεις αποτυπώνονται και στα ταμπλό των αγορών στην Ευρώπη, την ώρα που στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης καταγράφεται κατακόρυφη πτώση με φόντο το «σοκ» του πρώτου εκλογικού αποτελέσματος, το οποίο προκάλεσε την αναστολή των συναλλαγών μέχρι και τις 10:30 το πρωί σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ένα ντόμινο απωλειών και μια ενδεχόμενη κατάρρευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ