ΑΓΟΡΕΣ

ΕΕ: Προσέλκυσε πάνω από 13,4 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου στον πρώτο διεθνή διαγωνισμό για κοινές αγορές

ΕΕ: Προσέλκυσε πάνω από 13,4 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου στον πρώτο διεθνή διαγωνισμό για κοινές αγορές
Unsplash

Η ΕΕ προσέλκυσε πάνω από 13,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου στον πρώτο της διεθνή διαγωνισμό για κοινές αγορές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς ανακοίνωσε την επιτυχή έκβαση του πρώτου διεθνούς διαγωνισμού για κοινή αγορά προμηθειών φυσικού αερίου από την ΕΕ.

Με τη μόχλευση του συλλογικού της οικονομικού βάρους, η ΕΕ κατάφερε να προσελκύσει προσφορές από συνολικό αριθμό 25 εταιρειών προμήθειας που ισοδυναμούν με περισσότερα από 13,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (bcm) - ξεπερνώντας τα 11,6 bcm κοινής ζήτησης που υπέβαλαν οι εταιρείες της ΕΕ, μέσω της πρόσφατα συσταθείσας Ενεργειακής Πλατφόρμας - AggregateEU.

Οι διεθνείς προμηθευτές έχουν ήδη αντιστοιχιστεί με τους Ευρωπαίους πελάτες στο AggregateEU από τον πάροχο υπηρεσιών PRISMA, με συνολικό όγκο 10,9 bcm. Αυτό καλύπτει 8,7 bcm αερίου μέσω αγωγού και 2,2 bcm υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Οι εταιρείες της ΕΕ θα μπορούν πλέον να διαπραγματεύονται τους όρους των συμβάσεων προμήθειας απευθείας με τις εταιρείες προμηθειών, χωρίς καμία ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη επιτυχία για ένα μέσο που δεν υπήρχε πριν από περίπου πέντε μήνες. Η Επιτροπή έχει παίξει τον ρόλο της και τώρα εναπόκειται στα αντίστοιχα μέρη να συνάψουν τις συμφωνίες τους. Είναι ένα win-win για όλα τα μέρη», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς

Αυτή η Ενεργειακή Πλατφόρμα θα στηρίξει τις προσπάθειες των κρατών μελών της ΕΕ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την αποθήκευση φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα, ενισχύοντας παράλληλα τη συλλογική τους ενεργειακή ασφάλεια σε ανταγωνιστικές τιμές. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω διαγωνισμοί κάθε δύο μήνες, μέχρι το τέλος του έτους. Ο επόμενος διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Η συγκέντρωση ζήτησης και η κοινή αγορά είναι μια εμβληματική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ, η οποία δημιουργήθηκε για να εργαστεί στη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου της ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς η Ευρώπη αποφάσισε συλλογικά να τερματίσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ