ΑΓΟΡΕΣ

Bloomberg: Ελληνικές μετοχές και ομόλογα σε τροχιά «επενδυτικής βαθμίδας»

Bloomberg: Ελληνικές μετοχές και ομόλογα σε τροχιά «επενδυτικής βαθμίδας»
INTIME

Το αποτέλεσμα των εκλογών βάζει την Ελλάδα σε τροχιά προς την επενδυτική βαθμίδα, «πιθανόν πριν από το τέλος του έτους», σύμφωνα με τον Wolfango Piccoli, συμπρόεδρο της Teneo Intelligence.

«Αν και η αναβάθμιση αυτή έχει προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό από τους επενδυτές, θα αποτελέσει μία σημαντική εξέλιξη, καθώς θα εξαφανισθεί το στίγμα που υπάρχει από το 2010», πρόσθεσε ο αναλυτής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Σχολιάζοντας το ράλι των ελληνικών μετοχών και ομολόγων το δημοσίευμα αναφέρει πως η «εντυπωσιακή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές εκλογές» προκάλεσε αισιοδοξία λόγω των προοπτικών για φιλικές στις αγορές μεταρρυθμίσεις.

Όπως σημειώνεται, αν και η ΝΔ δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στις χθεσινές εκλογές, οι αναλυτές είναι βέβαιοι ότι αυτό θα συμβεί σε έναν περίπου μήνα, όταν θα διεξαχθούν νέες εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Άλμα στο ΧΑ - Πτώση στα ομόλογα

Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σήμερα αυξήθηκε άνω του 7%, διευρύνοντας τα κέρδη του Χρηματιστηρίου από την αρχή του 2023 σχεδόν κατά 30%.

Παράλληλα, νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας 22/5 η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχωρούσε κατά 21 μονάδες βάσης ή 5,2% στο 3,85%.

Πτωτικά κινήθηκαν οι αποδόσεις σε όλη την καμπύλη, με των 5ετών τίτλων να υποχωρούν 30 μ.β. ή 8% στο 3,38% και των 7ετών κατά 17 μ.β. ή 4,4% στο 3,79%. Για τους 15ετείς τίτλους, η απόδοση μειώθηκε κατά 20 μ.β. στο 4%.

Σημειώνεται ότι η απόδοση των ελληνικών τίτλων είναι χαμηλότερη από αυτή των αντίστοιχων ιταλικών τους τελευταίους μήνες με την προσδοκία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ