ΑΓΟΡΕΣ

Διόρθωση... made in USA στο Χρηματιστήριο

Διόρθωση... made in USA στο Χρηματιστήριο
ΙΝΤΙΜΕ

Διορθωτικά κινείται στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθώντας την ευρωπαϊκή καθοδική τάση, με «οδηγό» την ανησυχία για την αμερικανική οικονομία.

Σε εγχώριο επίπεδο η πτώση δεν δημιουργεί έντονη ανησυχία, καθώς θεωρούνταν αναμενόμενη μεταξύ των αναλυτών μια κατοχύρωση κερδών, μετά από το ανοδικό σερί που έφερε το εκλογικό αποτέλεσμα, με ισχυρά κέρδη 6,65%.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις βασικός λόγος πίσω από την υποχώρηση είναι ο προβληματισμός για το πόσο πιθανό είναι τελικά ένα «ατύχημα» με το χρέος των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στις ΗΠΑ σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί η στάση πληρωμών που θα παραλύσει το ομοσπονδιακό κράτος χωρίς να υπάρχει ακόμη αποτέλεσμα.

Ο Αμερικανός Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο αντιπολιτευόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι συνεχίζουν να καταβάλουν προσπάθειες για να ξεπεραστεί η κρίση, χωρίς, όμως να έχουν καταφέρει να ξεπεραστεί το τεράστιο χάσμα που υπάρχει ανάμεσά τους.

Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, πως το όριο του χρέους των ΗΠΑ θα πρέπει να αυξηθεί πριν από την 1η Ιουνίου.

Παράλληλα, ένα νέο κύμα πωλήσεων έπληξε τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς το άλμα στον δομικό πληθωρισμό στη Βρετανία και οι απώλειες στις μετοχές των εταιρειών ειδών πολυτελείας έπληξαν το γενικότερο κλίμα.

Η εικόνα στα χρηματιστηριακά ταμπλό

Σε αυτό το κλίμα, στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 17:19 έκλεισε με πτώση 1,12% στις 1.191 μονάδες, χάνοντας οριακά το ορόσημο των 1.200 μονάδων.

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωνε διευρυμένες απώλειες κατά 2,12%, με τις μετοχές των εταιρειών ακινήτων και τις βρετανικές εταιρείες κατασκευής ακινήτων να είναι μεταξύ αυτών με τις μεγαλύτερες απώλειες, ύστερα από την ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός στη Βρετανία ανήλθε τον Απρίλιο σε υψηλό 31 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί πως ενδοσυνεδριακά οι μετοχές των εταιρειών ειδών πολυτελείας σημείωσαν πτώση 1,7% στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον των τελευταίων έξι εβδομάδων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ