ΑΓΟΡΕΣ

Ανεβάζει ρυθμούς το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ανεβάζει ρυθμούς το Χρηματιστήριο Αθηνών
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Με θετικό πρόσημο και επιστροφή πάνω από τις 1.200 μονάδες ξεκίνησε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω ήπιας ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών.

Θετική είναι η επίδραση στο ΧΑ από τη πληθώρα των αισιόδοξων εκτιμήσεων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και τους αναλυτές για συνοπτικές διαδικασίες εκλογικής διαδικασίας και προεξόφλησης της κυβερνητικής σταθερότητας μετά τις κάλπες του Ιουνίου.

Πλέον θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως θα ακολουθήσει μια νέα εκλογική – εσπευσμένη - διαδικασία στις 25 Ιουνίου, κατά την οποία η Νέα Δημοκρατία αποτελεί το «φαβορί» της νίκης και μάλιστα με διαφορά, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Παράλληλα, βοηθητικά στην ανοδική πορεία λειτουργεί και η προοπτική της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

«Η επιστροφή της Ελλάδας σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, κάτι που είχε χάσει πριν από περισσότερο από μια δεκαετία κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους του ευρώ, είναι μια τελειωμένη υπόθεση όσον αφορά τους επενδυτές ομολόγων», γράφει σε ανάλυσή του το Reuters.

Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 14:09, διαμορφώθηκε στις 1.219,58 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,95%, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 79,63 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,39%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,15%.

Υπενθυμίζεται πως η άνοδος του ΧΑ λίγο πάνω από το 7% την Δευτέρα εκτόξευσε πάνω από το 30% τα κέρδη από την αρχή του έτους και άνω του 40% για την τελευταία χρονιά, ενώ συναλλάσσεται σε επίπεδα που οι επενδυτές είχαν να δουν περίπου μια δεκαετία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ