ΑΓΟΡΕΣ

Η επανεκλογή Ερντογάν βυθίζει εκ νέου την τουρκική λίρα - Ανησυχούν οι αναλυτές

Η επανεκλογή Ερντογάν βυθίζει εκ νέου την τουρκική λίρα - Ανησυχούν οι αναλυτές
ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ / INTIME NEWS

«Άσχημα» είναι τα νέα για την τουρκική λίρα η επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επικράτησε στις προεδρικές εκλογές του 2023 και η είδηση προκάλεσε νέα κατρακύλα, με τους αναλυτές να ανησυχούν για περισσότερη αστάθεια.

Συγκεκριμένα, νωρίς το πρωί της Δευτέρας 29/5 η λίρα διαπραγματευόταν στις 19,97 λίρες έναντι του δολαρίου, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει στις 20 λίρες/δολάριο.

Πρόκειται για τιμή πολύ κοντά στο χαμηλό ρεκόρ των 20,06 λιρών/δολάριο που καταγράφηκε την Παρασκευή (26/5), με την Morgan Stanley να προειδοποιεί ότι η ισοτιμία μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 26 λίρες ανά δολάριο.

Ανησυχούν οι αναλυτές

Η επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών δεν έτυχε θερμής υποδοχής από τις αγορές, καθώς «φούντωσε» αμέσως τη συζήτηση για την οικονομία.

«Υπάρχει μια αρκετά απαισιόδοξη προοπτική για την τουρκική λίρα ως αποτέλεσμα της νίκης του Ερντογάν μετά τις εκλογές», επεσήμανε ο οικονομολόγος της Wells Fargo και στρατηγικός αναλυτής του FX, Μπρένταν ΜακΚένα μιλώντας στο CNBC.

Όπως σημειώνεται, ο ΜακΚένα προέβλεψε πως η λίρα θα φτάσει σε νέο ιστορικό χαμηλό, στις 23 έναντι του αμερικανικού δολαρίου μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου και στη συνέχεια στις 25 ανά δολάρια το 2024. Μάλιστα, εκτιμά πως η δυσοίωνη κατάσταση θα επιδεινωθεί όσο οι ανορθόδοξες νομισματικές και οικονομικές πολιτικές της Τουρκίας συνεχίζονται.

Σε αυτή την εκτίμηση συμφωνούν και οι περισσότεροι αναλυτές και εκφράζουν ανησυχίες ότι μετά και τη νέα εκλογική νίκη του ο Ερντογάν θα εντείνει την ολοένα και πιο αυταρχική διακυβέρνησή του.

Οικονομολόγοι λένε πως οι εκκλήσεις του Ερντογάν για χαμηλά επιτόκια αύξησαν πέρυσι τον πληθωρισμό στο 85%, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 24 χρόνια, και μείωσαν την ισοτιμία της λίρας στο ένα δέκατο της αξίας της έναντι του δολαρίου κατά την τελευταία δεκαετία.

«Μια νίκη Ερντογάν δεν προσφέρει ανακούφιση σε κανέναν ξένο επενδυτή», δήλωσε ο Χασνάιν Μάλικ, επικεφαλής ανάλυσης στην Tellimer. «Μόνο ο πιο αισιόδοξος θα μπορούσε να ελπίζει ότι ο Ερντογάν νιώθει τώρα επαρκώς ασφαλής από πολιτική άποψη για να στραφεί σε ορθόδοξη οικονομική πολιτική».

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό νόμισμα έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από 6% από τις αρχές του 2023 και έχει χάσει σχεδόν το 77% της αξίας του έναντι του δολαρίου την τελευταία πενταετία, ενώ στις 18 Μαΐου η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε την επιβολή πλαφόν στη χρήση πιστωτικών κρατών για αναλήψεις μετρητών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ