ΑΓΟΡΕΣ

Άλμα 3% για το Bitcoin με ώθηση από τη συμφωνία για το χρέος των ΗΠΑ

Άλμα 3% για το Bitcoin με ώθηση από τη συμφωνία για το χρέος των ΗΠΑ
AP Photo (Φωτογραφία Αρχείου)

Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω των δύο εβδομάδων βρέθηκε η τιμή του Bitcoin, τη Δευτέρα 29/5, με ώθηση από την αισιοδοξία των επενδυτών, μετά τη συμφωνία του μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου για αύξηση του ανώτατου ορίου δημοσίου χρέους των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το κρυπτονόμισμα κατέγραψε άλμα κατά 3,2% στα 28,182 δολάρια το πρωί της Δευτέρας 29/5.

Πρόκειται για την πέμπτη συναπτή ημέρα κερδών για το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα, στο καλύτερο σερί του από τον Μάρτιο - αναστρέφοντας σε κάποιο βαθμό ένα άσχημο τρίμηνο λόγω μειωμένης ρευστότητας και μιας ρυθμιστικής «επίθεσης» των ΗΠΑ στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αγορές κρυπτονομισμάτων έχουν ανακάμψει μερικώς μέσα στο 2023 από ένα εφιαλτικό 2022, που οδήγησε στην κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX. Παραμένουν ωστόσο πολύ μακριά από τα ιστορικά υψηλά τους, με το ρεκόρ του Bitcoin να είναι κοντά στα 69.000 δολάρια, το 2021.

Η συμφωνία για το χρέος

Η συμφωνία για το ανώτατο όριο δημοσίου χρέους των ΗΠΑ μεταξύ του Δημοκρατικού προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της χώρας, Κέβιν ΜακΚάρθι, ενίσχυσε την ανάληψη ρίσκου στις διεθνείς αγορές, ωστόσο, η συμφωνία θα εξεταστεί αυτή την εβδομάδα στο Κογκρέσο.

«Κλείσαμε διακομματική συμφωνία για τα δημοσιονομικά την οποία είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε στο σύνολο του Κογκρέσου», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια σύντομης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ χθες Κυριακή το βράδυ στον Λευκό Οίκο.

«Η συμφωνία επιτρέπει να αποφευχθεί η χειρότερη δυνατή κρίση: η στάση πληρωμών για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρα μας, η ύφεση, η αναταραχή στα συνταξιοδοτικά ταμεία, η απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας», συνέχισε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Η συμφωνία θα σταλεί τώρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία. Απευθύνω σθεναρή παρότρυνση και στα δύο σώματα να την υιοθετήσουν», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ