ΑΓΟΡΕΣ

Κίνα και ΗΠΑ βυθίζουν το πετρέλαιο κατά 2%

Κίνα και ΗΠΑ βυθίζουν το πετρέλαιο κατά 2%
AP Photo

Διευρύνονται οι απώλειες των προηγούμενων ημερών το πετρέλαιο και υποχωρεί κατά 2% την Τετάρτη 31/5, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της ζήτησης από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα παγκοσμίως, την Κίνα.

Συγκεκριμένα, το αργό πετρέλαιο WTI, συμβόλαιο παραδόσεως Ιουλίου υποχώρησε κατά 2,68% στα 67,60 δολάρια/βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης και το πετρέλαιο τύπου Brent Ιουλίου έχασε 2,42% στα 71,76 δολάρια/βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το Reuters και το CNBC, o επίσημος μεταποιητικός δείκτης PMI της NBS για την Κίνα τον Μάιο υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών, στις 48,8 μονάδες, από 49,2 τον Απρίλιο, αρκετά χαμηλότερα των προβλέψεων της αγοράς για 49,4 μονάδες.

Η πορεία του δείκτη υποδεικνύει δεύτερο συναπτό μήνα συρρίκνωσης της εργοστασιακής δραστηριότητας, εν μέσω αδύναμης εσωτερικής και παγκόσμιας ζήτησης.

Την ίδια ώρα, η απασχόληση υποχώρησε για τρίτο συναπτό μήνα (48,4 έναντι 48,8). Ο χρόνος παράδοσης μειώθηκε ελαφρά (50,5 έναντι 50,3). Στο πεδίο των τιμών, το κόστος εισροών υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον περασμένο Ιούλιο (40,8 έναντι 46,4).

Τα στοιχεία αυτά, αντιστάθμισαν την αισιοδοξία λόγω της συμφωνίας για όριο του χρέους των ΗΠΑ μεταξύ Μπάιντεν και Ρεπουμπλικανών που θα επικυρωθεί σήμερα στο Κογκρέσο.

Ενώ, τέλος, επιβαρυντικά για το πετρέλαιο λειτούργησε και ενίσχυση του δολαρίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, οι επενδυτές δείχνουν να προετοιμάζονται για την επερχόμενη συνάντηση των μελών του OPEC+ στις 4 Ιουνίου, με τα μηνύματα να μην είναι ξεκάθαρα για το αν ο Οργανισμός θα αποφασίσει σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής, γεγονός που απο μόνο του τροφοδοτεί τις διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ