ΑΓΟΡΕΣ

Ο οίκος Moody's απειλεί με υποβάθμιση το αξιόχρεο της Μ. Βρετανίας

Ο οίκος Moody's απειλεί με υποβάθμιση το αξιόχρεο της Μ. Βρετανίας
Ο φωτογραφικός φακός συλλαμβάνει Βρετανό άντρα να καπνίζει στο Σίτι του Λονδίνου, σε ένα από τα αμέτρητα στιγμιότυπα της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου 2014, με φόντο κτίρια–ορόσημα για το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Μ. Βρετανίας REUTERS/Toby Melville/File Photo

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's μετέβαλε χθες Παρασκευή από σταθερή σε αρνητική την προοπτική του αξιόχρεου της Μ. Βρετανίας μετά από τη νίκη του Brexit, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβαθμίσει το αξιόχρεό της χώρας στο εγγύς μέλλον.

Σε ανακοίνωσή του, ο αμερικανικός οίκος εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πυροδοτεί «μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας», η οποία πρόκειται να έχει «αρνητικές συνέπειες για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας».

Ο οίκος τοποθετεί σήμερα το βρετανικό κρατικό αξιόχρεο στη βαθμίδα Aa1.

Στις 23 Φεβρουαρίου του 2013, έναν μόλις μήνα μετά από την πρώτη ανακοίνωση του Ντέιβιντ Κάμερον (David Cameron) για το δημοψήφισμα, ο οίκος Moody's υποβάθμισε τη Μ. Βρετανία. Ήταν η πρώτη φορά από το 1978 που η Μ. Βρετανία θα έχανε την κορυφαία βαθμίδα του τριπλού Α. Έκτοτε το κρατικό της αξιόχρεο παραμένει στην δεύτερη καλύτερα βαθμιδα του Aa1.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ