ΑΓΟΡΕΣ

Τιτάν: Στα 110,9 εκατ. ευρώ τα κέρδη το α’ εξάμηνο του 2023 - Αύξηση κατά 145,2%

Τιτάν: Στα 110,9 εκατ. ευρώ τα κέρδη το α’ εξάμηνο του 2023 - Αύξηση κατά 145,2%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Σε 1,229 δισ. ανήλθαν οι πωλήσεις του α’ εξαμήνου του 2023 για την Τιτάν, σημειώνοντας αύξηση 18.7%, χάρη στα ισχυρά επίπεδα εγχώριας ζήτησης σε όλο το εύρος των βασικών αγορών και προϊόντων και τα ενισχυμένα επίπεδα τιμών, σύμφωνα με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν στα €241,2 εκ. (+77%) χάρη στην αύξηση των πωλήσεων και στη βελτιωμένη διαχείριση του κόστους.

Τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν σε €110,9 εκατ., χάρη στην αύξηση του EBITDA. Ο δείκτης Καθαρού Δανεισμού προς EBITDA ανήλθε σε 1,7x. Νέα αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας BB+ από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch.

Οι πωλήσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ανήλθαν σε €641 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 10,3%, ενώ τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε €134,0 εκατ. (+49,2%).

Ανασκόπηση Α' εξαμήνου 2023

Ο Όμιλος κατέγραψε δύο ισχυρά τρίμηνα το 2023, με τις ενοποιημένες πωλήσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2023 να ξεπερνούν τα €1,2 δισ. και να διαμορφώνονται σε €1.229 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 18,7% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2022. Τα ισχυρά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν χάρη στα αυξημένα επίπεδα εγχώριας ζήτησης για τα περισσότερα προϊόντα μας στις κύριες αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε.

Οι αυξήσεις των τιμών που εφαρμόστηκαν το 2022 σε όλες τις περιοχές, σε συνδυασμό με στοχευμένες αυξήσεις τιμών σε επιλεγμένες αγορές στις αρχές του 2023 - οι οποίες αποσκοπούσαν στον μετριασμό των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων και στην αποκατάσταση των περιθωρίων κέρδους - συνέβαλαν στη θετική πορεία των εσόδων.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν στα €241,2 εκατ., συγκριτικά με €136,3 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2022, καταγράφοντας αύξηση ύψους 77% και τα περιθώρια κερδοφορίας αυξήθηκαν, καθώς οι επενδύσεις που υλοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια βελτιώνουν σταδιακά στοιχεία του κόστους.

Παράλληλα, το ενεργειακό μείγμα βελτιώνεται χάρη στην αυξημένη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, ενώ τα επίπεδα ενεργειακού κόστους εξομαλύνονται, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου το τελευταίο δωδεκάμηνο (Ιούλιος 2022- Ιούνιος 2023) διαμορφώθηκαν σε €436 εκατ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (NPAT) τους πρώτους έξι μήνες του 2023 υπερδιπλασιάστηκαν και έφτασαν τα €110,9 εκατ., συγκριτικά με €45,2 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2022. Οι τάσεις και οι οικονομικές συνθήκες στις πολιτείες των ΗΠΑ όπου δραστηριοποιούμαστε παραμένουν ευνοϊκές για τον κατασκευαστικό κλάδο, ενισχύοντας τη ζήτηση και τις τιμές.

Στην Ελλάδα η ζήτηση εξακολουθεί να αυξάνεται, ενώ οι τάσεις της αγοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη παραμένουν θετικές από την αρχή του έτους έως σήμερα. Η εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε σημαντικά στην Τουρκία, ενώ οι πωλήσεις μειώθηκαν ελαφρώς στην Αίγυπτο. Οι τάσεις των πωλήσεων σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων μας καταδεικνύουν βελτιωμένα επίπεδα ζήτησης με τις εγχώριες πωλήσεις τσιμέντου να αυξάνονται κατά 3%, ενώ οι πωλήσεις των αδρανών υλικών και των προϊόντων έτοιμου σκυροδέματος αυξήθηκαν κατά 6% και 3% αντίστοιχα έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι.

Οπως δήλωσε ο Marcel Cobuz, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου: «Πετύχαμε ένα εξαιρετικό πρώτο εξάμηνο, με ενισχυμένες τιμές οι οποίες αντιστάθμισαν τα υψηλά κόστη και αυξημένες πωλήσεις προϊόντων χαμηλού άνθρακα με ποσοστό 25% σε έργα υποδομών και άλλων σημαντικών έργων του κατασκευαστικού κλάδου. Bρισκόμαστε σε τροχιά για μια χρονιά ρεκόρ ανάπτυξης και επιτάχυνσης του χρονοδιαγράμματος για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και του ψηφιακού μετασχηματισμού».

Ο Μιχάλης Κολακίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της TCI & Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου, δήλωσε: «Συνεχίζουμε τη μείωση δανειακής επιβάρυνσης, επιτυγχάνοντας δείκτη Καθαρού Δανεισμού προς EBITDA 1,7x και εστιάζοντας σε στοχευμένη διάθεση κεφαλαίων για αναπτυξιακές επενδύσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ