ΑΓΟΡΕΣ

Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο R&I - Προάγγελος επενδυτικής βαθμίδας

Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο R&I - Προάγγελος επενδυτικής βαθμίδας
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο ιαπωνικός οίκος Rating and Investment Information (R&I) αναβάθμισε σήμερα το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα, BBB- με σταθερές προοπτικές (από ΒΒ+ με σταθερή προοπτική προηγουμένως), κάτι που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών αποτελεί προάγγελο νέων αναβαθμίσεων από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, που με τη σειρά τους οδηγούν στην επενδυτική βαθμίδα, που είναι και το μεγάλο κυβερνητικό στοίχημα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

Ο ιαπωνικός οίκος Rating and Investment Information (R&I) αναβάθμισε σήμερα 31 Ιουλίου 2023 το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα, BBB- με σταθερές προοπτικές (από ΒΒ+ με σταθερή προοπτική προηγουμένως).

Στην έκθεση αξιολόγησης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα επισημαίνονται έξι θετικές εξελίξεις που οδήγησαν στην αναβάθμιση και συγκεκριμένα:

1. Η μεγάλη νίκη του κυβερνώντος κόμματος με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα εκλογές του Ιουνίου, αποτέλεσμα που διασφαλίζει την συνέχιση των πολιτικών με στόχο την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας και τη δημοσιονομική εξυγίανση και αυξάνει τις προσδοκίες για ενίσχυση της ανάπτυξης με κινητήρια δύναμη τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και για συνεχή βελτίωση του λόγου του δημόσιου χρέους.

2. Η ισχυρή ανάπτυξη (5,9 %) της ελληνικής οικονομίας το 2022, πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και οι προβλέψεις της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη 2,3% και 2,4% αντίστοιχα, το 2023.

3. Η πρόοδος στη διάθεση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) με τη χρήση τιτλοποιήσεων που οδήγησαν τον δείκτη NPE των τραπεζών σε μονοψήφια επίπεδα.

4. Η βελτίωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου μετά το μεγάλο έλλειμμα που καταγράφηκε λόγω της πανδημίας COVID-19. Το 2022 καταγράφηκε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, παρά τις επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για την αντιμετώπιση της αύξησης του πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας. Η κυβέρνηση για το 2023 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 % του ΑΕΠ (και μειωμένο δημοσιονομικό έλλειμμα 1,8 % του ΑΕΠ) ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ακόμη μεγαλύτερο πλεόνασμα. «Υπό τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ο οποίος εξασφάλισε τη δεύτερη θητεία του, η κυβέρνηση αναμένεται να διατηρήσει την πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική της. Ο οίκος πιστεύει ότι η αύξηση των κρατικών δαπανών θα ελεγχθεί και ότι το πρωτογενές ισοζύγιο θα παραμείνει σε θετικό πρόσημο από το 2024 και μετά», αναφέρεται στην έκθεση.

5. Η μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, στο 171,3% του ΑΕΠ το 2022, ενώ ήταν πάνω από 200% το 2020. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους για το 2023 θα διαμορφωθεί στο 162,6%. Ο λόγος του δημόσιου χρέους πιθανότατα θα ακολουθήσει μια σταθερή πτωτική πορεία υποστηριζόμενος από το πρωτογενές πλεόνασμα.

6. Η διεκδίκηση πρόσθετης χρηματοδότησης από το REPowerEU Plan, επιπλέον των κεφαλαίων που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως το επιχειρηματικό περιβάλλον, η αγορά εργασίας και η δημόσια διοίκηση.

Από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επισημαίνεται ότι:

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο R&I είναι αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας της ελληνικής οικονομίας κατά την προηγούμενη τετραετία, της πολιτικής σταθερότητας και των θετικών προοπτικών για τη χώρα που διανοίγονται μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για τα επενδυτικά κεφάλαια της Ιαπωνίας (και συνολικά της ασιατικής αγοράς) προς την ελληνική οικονομία. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η R&I δεν περιλαμβάνεται στους οίκους που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , η σημερινή αναβάθμιση αποτελεί προάγγελο των αναβαθμίσεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα και από τους λοιπούς αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκους αξιολόγησης. Γεγονός που θα σημάνει χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Δήλωση για την αναβάθμιση έκανε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφέροντας: «Η ελληνική οικονομία παραμένει σε σταθερή τροχιά, παρά το αβέβαιο πολιτικό περιβάλλον στην Ευρώπη. Το πρωτογενές ισοζύγιο έχει μετατραπεί πλέον σε πλεόνασμα και η αναλογία του δημόσιου χρέους έχει πέσει κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Μπορεί ο συγκεκριμένος οίκος να μην ανήκει στους αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο η εν λόγω αναβάθμιση της χώρας μας αποτελεί σημαντικό γεγονός για δύο λόγους: πρώτον γιατί ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις στην ιαπωνική αγορά, μια από τις πιο αναπτυγμένες και ισχυρές οικονομίες παγκοσμίως. Και δεύτερον γιατί ένα τέτοιο πιστωτικό γεγονός μπορεί να λειτουργήσει ως προάγγελος για μελλοντικές αναβαθμίσεις της χώρας μας. Αποδεικνύεται έμπρακτα για ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα χάρη στις κινήσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι ισχυρότερη από ποτέ οικονομικά και διπλωματικά. Άλλωστε έχουν περάσει μόλις έξι μήνες από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία, όπου υπέγραψε Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας με τον Ιάπωνα ομόλογό του ενώ συναντήθηκε με επενδυτές στο πλαίσιο στενότερης οικονομικής συνεργασίας με τη χώρα μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ