ΑΓΟΡΕΣ

Επενδυτική βαθμίδα έδωσε η Scope Ratings στην Ελλάδα

Επενδυτική βαθμίδα έδωσε η Scope Ratings στην Ελλάδα
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας αναβάθμισε την ελληνική οικονομία, ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings. 

Συγκεκριμένα πλέον η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας είναι σε ΒΒΒ- ενώ το outlook έγινε σταθερό από θετικό.

Ο συγκεκριμένος οίκος δεν συγκαταλέγεται ακόμη σε αυτούς που αναγνωρίζονται από την ΕΚΤ, αλλά ήδη έχει ξεκινήσει διαδικασίες με την υποβολή σχετικής αίτησης και η εξέλιξη αυτή έχει μεγάλη σημασία.

Ο οίκος Scope αξιολογούσε μέχρι τώρα την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ΒΒ+ με θετικό outlook.

Ωστόσο κατά πολλούς είναι ένα ακόμη βήμα προς την επενδυτική βαθμίδα με την ολοκλήρωση των επόμενων αξιολογήσεων.

Οι παράγοντες που οδήγησαν στην αναβάθμιση

Ο οίκος ανέφερε ως παράγοντες που οδήγησαν στην αναβάθμιση την ενίσχυση της ευρωπαϊκής θεσμικής στήριξης, την ευνοϊκή πορεία του δημόσιου χρέους και τις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα.

Επί του παρόντος, οι τρεις από τους τέσσερις συστημικούς οίκους αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας μια βαθμίδα χαμηλότερα του investement grade. Οι οίκοι S&P και Fitch βαθμολογούν με ΒΒ+ έκαστος το ελληνικό αξιόχρεο (με θετικές προοπτικές ο πρώτος και σταθερές ο δεύτερος), ενώ ο καναδικός οίκος δίνει βαθμολογία ΒΒ high με σταθερό outllok.

Ωστόσο, ρο υψηλό δημόσιο χρέος, οι κίνδυνοι πολιτικής μακροπρόθεσμα και οι αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος αποτελούν προκλήσεις, σημειώνει ακόμη ο οίκος αξιολόγησης.

Προηγήθηκαν οι Ιάπωνες

Η αναβάθμιση από το γερμανικό οίκο έρχεται λίγα 24ωρα αφότου ο ιαπωνικός οίκος Rating and Investment Information (R&I) έδωσε επενδυτική βαθμίδα.

Συγκεκριμένα αναβάθμισε το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα, BBB- με σταθερές προοπτικές (από ΒΒ+ με σταθερή προοπτική προηγουμένως), κάτι που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών αποτελεί προάγγελο νέων αναβαθμίσεων από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, που με τη σειρά τους οδηγούν στην επενδυτική βαθμίδα, που είναι και το μεγάλο κυβερνητικό στοίχημα.

Πότε θα γίνουν οι επόμενες αξιολογήσεις

Οι επόμενες δύο αξιολογήσεις θα λάβουν χώρα μέσα στον Σεπτέμβριο. Η πρώτη στις 8 Σεπτεμβρίου από τον οίκο DBRS και η δεύτερη από τον Moody’s στις 15 του μηνός.

Ακολούθως την σκυτάλη θα πάρει ο οίκος Standard & Poor’s, στις 20 Οκτωβρίου, που θεωρείται και η πλέον κρίσιμη για τους διεθνείς αναλυτές, ενώ τον κύκλο θα ολοκληρώσει ο οίκος Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ