ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Η απεργία στην Αυστραλία εκτοξεύει τις τιμές στην Ευρώπη

Φυσικό αέριο: Η απεργία στην Αυστραλία εκτοξεύει τις τιμές στην Ευρώπη
AP Photo

Άλμα καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά την ανακοίνωση της Chevron πως «δεν βρέθηκε λύση» στις συνομιλίες με τους εργαζόμενους στα εργοτάξια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αυστραλία.

Σε αυτό το κλίμα, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κινούνται έντονα ανοδικά. Συγκεκριμένα, μετά την ανακοίνωση, η τιμή της μεγαβατώρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ (TTF) σημείωσε άλμα κατά 6% στα 33 ευρώ και στις 11 το πρωί ξεπέρασε και τα 34 ευρώ.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκινούν σήμερα Παρασκευή 8/9, στις εγκαταστάσεις της Chevron στο Gorgon και το Wheatstone, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ των συνδικάτων και της εταιρείας δεν κατέληξαν σε συμφωνία, σε μία εξέλιξη που αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στις προμήθειες του καυσίμου. Αξίζει να σημειωθεί πως η παραγωγή των δύο αυτών εργοταξίων αντιπροσώπευει περίπου το 7% της παγκόσμιας προσφοράς LNG το 2022, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η απειλή των απεργιών είχε προκαλέσει τριγμούς στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου ήδη από τις αρχές του Αυγούστου, όταν τα συνδικάτα υπερψήφισαν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν εργατικές δράσεις στις εγκαταστάσεις της Chevron αλλά και της Woodside Energy. Η Woodside ωστόσο ήρθε σε συμβιβασμό με τα συνδικάτα τον περασμένο μήνα, δίνοντας "ανάσες" στην αγορά.

Σε πρώτη φάση, οι κινητοποιήσεις που ξεκινούν σήμερα θα περιλαμβάνουν στάσεις εργασίας και απαγόρευση των υπερωριών και ορισμένων άλλων καθηκόντων. Οι ενέργειες έχει προγραμματιστεί να κλιμακωθούν σε πλήρεις 24ωρες απεργίες από τις 14 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Chevron, εάν δεν υπάρξουν παραχωρήσεις από την πλευρά της εταιρείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ