ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσός: Κατρακύλα χωρίς τέλος - Πώς χάθηκαν 900 εκατ. δολάρια των Σεπτέμβριο

Χρυσός: Κατρακύλα χωρίς τέλος - Πώς χάθηκαν 900 εκατ. δολάρια των Σεπτέμβριο
AP

Τον Σεπτέμβριο, ο χρυσός απέτυχε να δικαιολογήσει τον παραδοσιακό του χαρακτηρισμό ως «ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο», παρά τη σταθερή πτώση και των μετοχών στο ίδιο διάστημα, καθώς η πτώση του μοιάζει να μην έχει «τέλος» και οι απώλειες του ξεπέρασαν τα 900 εκατ. δολάρια.  

Η τιμή του χρυσού έφτασε πρόσφατα στα 1.872 δολάρια η ουγγιά, από τα 1.944 δολάρια την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της London Bullion Market Association.

Το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο SPDR Gold Shares, το οποίο παρακολουθεί την τιμή του χρυσού, παρουσίασε ανάλογη πτώση. Ενώ η υποχώρηση αυτή συνεχίζεται και τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου, με τον χρυσό να συνεχίζει την πτωτική πορεία για έκτη συνεχόμενη ημέρα στις 2/10, υποχωρώντας 1%.

Σύμφωνα με το Forbes, ο Jeff Christian, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων εμπορευμάτων CPM Group αποδίδει την πτώση του χρυσού κυρίως στις ανησυχίες των επενδυτών και της χρηματοπιστωτικής αγοράς σχετικά με τα επιτόκια και τη δραστηριότητα τους.

Όπως αναφέρεται, τα υψηλότερα επιτόκια ή οι ανησυχίες για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων καθιστούν λιγότερο ελκυστική την επένδυση στον χρυσό, καθώς το εμπόρευμα δεν καταβάλλει μερίσματα ή κουπόνια και, στον αντίποδα, η διακράτηση -και αποθήκευσή του- στοιχίζει.

Παράλληλα, η πτώση της τιμής της ράβδου συνέπεσε με την κίνηση των επενδυτών να ξεφορτωθούν σημαντικό μέρος των χαρτοφυλακίων τους σε χρυσό. Από την 1η έως τις 27 Σεπτεμβρίου αποσύρθηκαν από το SPDR Gold Shares ETF πάνω από 912 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας χρηματοοικονομικών ερευνών VettaFi.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ