ΑΓΟΡΕΣ

UBS: Οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι αλλά το ρίσκο παραμένει

UBS: Οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι αλλά το ρίσκο παραμένει
AP/Michael Probst

Ενισχύεται η αισιοδοξία μεταξύ των επενδυτών, καθώς ο S&P 500 συνεχίζει να καταγράφει νέα υψηλά ρεκόρ, με άνοδο κατά 3,3% από την αρχή της χρονιάς. Την ίδια ώρα, ο δείκτης VIX, ο οποίος «μετράει» τον φόβο μεταξύ των επενδυτών στην αμερικανική αγορά, κυμαίνεται στο 13,3, σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο.

Ωστόσο, η UBS επισημαίνει πως σε διεθνές επίπεδο καταγράφονται αρκετά σημαντικά σημεία ρίσκου, τα οποία υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι να εφαρμόζονται στρατηγικές που θα μειώσουν ενδεχόμενους κινδύνους στα χαρτοφυλάκια.

Όπως αναφέρει η σχετική ανάλυση της η πολυεθνική επενδυτική τράπεζα, η ένταση στην Μέση Ανατολή και ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, είναι πιθανό να προκαλέσει περιόδους έντονης μεταβλητότητας.

Παράλληλα, οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι πιθανό να παραμείνουν στο προσκήνιο, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές.

Ενώ, σήμερα η Fed θα δώσει το δικό της «σήμα» όσον αφορά την νομισματική της πολιτική και τις προσδοκίες της για την ανάπτυξη.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον Mark Haefele, Chief Investment Officer, UBS Global Wealth Management, δεν υπάρχει «μία λύση» για όλες τις μορφές ρίσκου, ωστόσο υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις της μεταβλητότητας, όπως η επένδυση σε «ποιοτικά» ομόλογα και μετοχές, όπως και οι τοποθετήσεις σε πετρέλαιο, χρυσό ή ελλανακτικές επενδύσεις.

Δύσκολη περίοδος για τα χρηματιστήρια

Παράλληλα, η UBS εκτιμά ότι ο παγκόσμιος δείκτης MSCI AC World θα ενισχυθεί μόλις κατά 3% μέσα στο 2024 και προβλέπει πως οι πιθανότητες για μια άνοδο της τάξεως του 15% στα Χρηματιστήρια δεν ξεπερνούν το 35%, κάτι που θα εξαρτηθεί από τους διεθνείς παράγοντες.

Μάλιστα, όπως εξηγεί η επενδυτική τράπεζα, τα εταιρικά αποτελέσματα αναμένεται να απογοητεύσουν, καθώς οι αναθεωρήσεις στις προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη είναι τώρα αρνητικές και αυτό συνήθως συνδέεται με μια μέτρια πτώση των αγορών, σημειώνουν οι αναλυτές. Η UBS περιμένει ότι η αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή για το 2024 θα είναι κατά 5% χαμηλότερη από το consensus στις ΗΠΑ και 8% χαμηλότερη από το consensus στην Ευρώπη.

Παράλληλα, τα χρηματιστήρια προεξοφλούν μια απότομη επιβράδυνση στην αύξηση του ΑΕΠ, αλλά τα ομόλογα όχι, ενώ οι αποτιμήσεις δεν αφήνουν περιθώρια για απογοητεύσεις από τα εταιρικά κέρδη, καθώς το risk premium των αμερικανικών μετοχών είναι 4,1%, έναντι μέσου όρου στο 5,5%.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την UBS, ο ρυθμός των χρεοκοπιών αναμένεται να αυξηθεί από το 1,3% στο 3,5% έως τα τέλη της χρονιάς και τα spreads των ομολόγων υψηλών αποδόσεων αυξάνονται προς το 5%.

Σχεδόν όλοι οι παράγοντες που έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη το 2023, έχουν πλέον εξασθενίσει αισθητά ή έχουν αντιστραφεί το 2024 και η UBS περιμένει μια ύφεση το δεύτερο με τρίτο τρίμηνο.

Μάλιστα, τονίζει ότι ιστορικά, οι αγορές αγγίζουν νέα χαμηλά μετά από την έναρξη της ύφεσης και κορυφώνουν έξι μήνες πριν από αυτήν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ