ΑΓΟΡΕΣ

Τι είναι το «halving» που εκτοξεύει το Bitcoin

Τι είναι το «halving» που εκτοξεύει το Bitcoin
AP Photo (Φωτογραφία Αρχείου)

Στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2021 έφτασε το Bitcoin, με άνοδο πάνω από 9% στα 56.240 δολάρια, με ώθηση από την αισιοδοξία των επενδυτών ενόψει του επερχόμενου «halving». 

Πρόκειται για μια διαδικασία που πραγματοποιείται μία φορά ανά τέσσερα χρόνια και η οποία μειώνει στο μισό την «αμοιβή» των miners οι οποίοι αποζημιώνονται με το δημοφιλές κρυπτονόμισμα για την «εξόρυξη» τους.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως μειώνεται η προσφορά των κρυπτονομισμάτων τα οποία διοχετεύονται στην αγορά και ως εκ τούτου, ωθείται ανοδικά η τιμή.

Το επερχόμενο halving έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο και ήδη έχει φέρει σημαντική άνοδο στην τιμή του bitcoin, αλλά και άλλων δημοφιλών κρυπτονομισμάτων, όπως άλλωστε και στις προηγούμενες φάσεις που πραγματοποιήθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής, έχουν εξορυχθεί περισσότερα από 19 εκατ. bitcoin, αφήνοντας «χώρο» για να εξορυχθούν κάτι λιγότερο από 2 εκατομμύρια, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του bitcoin και το halving ανά τετραετία είναι κάτι που εξασφαλίζει τη συνέχιση της διαδικασίας παραγωγής.

Σημειώνεται πως η τιμή του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος έχει καταγράψει άνοδο πάνω από 10% σε δυο μέρες, σύμφωνα με στοιχεία από την CoinMarketCap, στον απόηχο της είδησης ότι η MicroStrategy απέκτησε περίπου 3.000 bitcoins έναντι 155 εκατ. δολ. τη Δευτέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ