ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες: «Κλείνουν» τις συμμετοχές ιδιωτών, πριν ανοίξουν τα βιβλία προσφορών

Τράπεζες: «Κλείνουν» τις συμμετοχές ιδιωτών, πριν ανοίξουν τα βιβλία προσφορών
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες γυαλίζουν τα βιβλία προσφορών εν αναμονεί των ιδιωτών επενδυτών EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Με πυρετώδεις ρυθμούς «τρέχουν» οι τράπεζες την προετοιμασία για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τους, δένοντας η κάθε μία στο... άρμα της ιδιώτες επενδυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece από funds του εξωτερικού, οι επαφές των τραπεζικών διοικήσεων και τα roadshows με θεσμικά και λοιπά επενδυτικά κεφάλαια αποδίδουν καρπούς και, ήδη, υπάρχουν «υποσχετικές» από μεγάλους οίκους για την συμμετοχή τους στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Η αισιοδοξία στις τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι διάχυτη, καθώς πριν ανοίξουν τα βιβλία προσφορών (book building) έχουν ήδη έναν... πυρήνα επενδυτών, που έχουν δηλώσει ότι θα μπουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Όταν αυτές οι υποσχέσεις καλύψουν ένα σημαντικό κομμάτι των κεφαλαιακών αναγκών, ξεκινά η διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης.

Δεσμεύσεις Fairfax για Eurobank

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι η Eurobank, πριν καν ανοίξει το βιβλίο προσφορών της την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, μπορεί να έχει καταφέρει να συγκεντρώσει έως και 1,4 δισ. ευρώ, από τις θετικές προθέσεις που έχει εισπράξει από επενδυτές και από τη διαδικασία επαναγοράς ομολόγων (LMEs) και να χρειάζεται μόλις 670-700 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των 2,120 δισ. ευρώ.

Πηγές με γνώση των επαφών της τράπεζας με τους επενδυτές σημείωναν ότι ο «πυρήνας» των μετόχων της -η κοινοπραξία των fund υπό την καναδική Fairfax- έχει δεσμευτεί για συμμετοχή της τάξης των 500-550 εκατ. ευρώ, ενώ στην ΑΜΚ θα μπει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Κομβικό ζήτημα είναι η εξέλιξη της επαναγοράς ομολόγων που έχει ανακοινώσει, με στόχο να «αποσύρει» από τη αγορά τίτλους 877 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα αφαιρεθούν από το ποσό της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Πειραιώς ολοταχώς

Ιδιαίτερα θετική είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες από ξένα funds και η ανταπόκριση των επενδυτών στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Το βιβλίο προσφορών της τράπεζας φαίνεται ότι γεμίζει με συμμετοχές, με την Πειραιώς να αναζητά 1,6 δισ. ευρώ, καθώς κάλυψε ήδη 592 εκατ. ευρώ από τις κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 2,2 δισ. ευρώ του βασικού σεναρίου, με την επαναγορά ομολόγων.

Οι πληροφορίες από αναλυτές του εξωτερικού έκαναν λόγο για κάλυψη έως και του ήμισυ των κεφαλαιακών αναγκών τις πρώτες δύο ημέρες του βιβλίου.

Περιμένουν σε Alpha, Εθνική

Σε ο,τι αφορά στην Alpha Bank, οι προπαρασκευαστικές επαφές με τους επενδυτές πηγαίνουν καλά, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην τράπεζα. Εκτιμάται ότι το βιβλίο της θα ανοίξει από βδομάδα, ίσως τη Δευτέρα, με στόχο την κάλυψη έως 2,7 δισ. ευρώ, δηλαδή το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών της από το δυσμενές σενάριο των stress tests.

Τέλος, στο μέτωπο της Εθνικής Τράπεζας, οι αποφάσεις για την ανακοίνωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς των ομολόγων της, στις 11 Νοεμβρίου. Στην διοίκηση της τράπεζας, η οποία κάνει σειρά επαφών στο εξωτερικό, υπάρχει αισιοδοξία για την επιτυχή κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Η Εθνική εκτιμάται ότι θα διεκδικήσει από τους ιδιώτες επενδυτές κεφάλαια που θα προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ