ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Μεταμορφώνεται» η Ομόνοια: Οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία και καταστήματα αλλάζουν την περιοχή

«Μεταμορφώνεται» η Ομόνοια: Οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία και καταστήματα αλλάζουν την περιοχή
Μια περιοχή που για αρκετά χρόνια παρουσίαζε εικόνα εγκατάλειψης και υποβάθμισης, τα τελευταία έγινε πόλος έλξης επενδύσεων. ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣΙΝΤΙΜΕ

Επενδύσεις σε ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα, επαγγελματικούς χώρους, χώρους εστίασης και σούπερ μάρκετ που είτε ήδη έχουν ολοκληρωθεί είτε «τρέχουν», φιλοδοξούν να αλλάξουν την εικόνα στην καρδιά της Αθήνας, την περιοχή γύρω από την Ομόνοια.

Μια περιοχή που για αρκετά χρόνια παρουσίαζε εικόνα εγκατάλειψης και υποβάθμισης, τα τελευταία έγινε πόλος έλξης επενδύσεων με πολλά και σημαντικά ακίνητα να αξιοποιούνται από ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις, στοχεύοντας στην αναβάθμιση του κέντρου της πόλης.

Καταλυτικό ρόλο σε αυτό όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς έχει διαδραματίσει η τουριστική άνθηση της πρωτεύουσας καθώς το γεγονός αυτό αρχικά «ανέβασε» τη ζήτηση για νέα ξενοδοχεία. Η τάση για περαιτέρω αξιοποίηση της περιοχής συνεχίστηκε, με τις επενδύσεις που ακολούθησαν να αφορούν σε εμπορικά καταστήματα και επαγγελματικούς χώρους.

Ήδη στην περιοχή έχουν λειτουργούν ξενοδοχεία στα οποία έχει επενδύσει η Brown Hotels - η εταιρεία από το Ισραήλ η οποία «ποντάρει» στην αναβίωση της περιοχής- όπως τα Brown Acropol, Lighthouse, Dave Red Athens καθώς και το Kubic House Athens.

Η ισραηλινή εταιρεία δρομολογεί μάλιστα και νέες επενδύσεις στον κλάδο στη ευρύτερη περιοχή μεταξύ των οποίων και στο διατηρητέο κτίριο της Σταδίου όπου βρισκόταν το πολυκατάστημα «Fokas». Ο συνιδρυτής της Brown Hotels Leon Avigad, μάλιστα κατά την παρουσία του στη χώρα μας είχε δηλώσει πως το εγχείρημα της εταιρείας δεν είναι μόνο επενδυτικό, είναι μια κοινωνική και πολιτιστική αλλαγή που γίνεται στην Ομόνοια, μέσα από την αναβίωση της περιοχής στην πρότερη αίγλη της.

Ξενοδοχείο στην περιοχή εγκαινίασε πρόσφατα και η κοινοπραξία Dimand - Prodea Investments που προχώρησαν στην ανακατασκευή ενός εμβληματικού κτιρίου της περιοχής, του Σαρόγλειου Μεγάρου, στην οδό Σταδίου. Εκεί λειτουργεί από τέλος Μαρτίου το ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων της αλυσίδας Moxy Hotels του ομίλου Marriott.

Η Dimand παράλληλα έχει αναλάβει και την αναβίωση του ιστορικού πολυκαταστήματος Μινιόν που δέσποζε επί δεκαετίες στην περιοχή του κέντρου και παραμένει αναξιοποίητο από το 1998. Το πλάνο του καινούριου ιδιοκτήτη του εμβληματικού ακινήτου αναμένεται να αναπτυχθεί σε βάθος τριετίας και στόχος είναι να μετατραπεί σε ένα μοντέρνο, «πράσινο» βιοκλιματικό κτίριο μεικτών χρήσεων.

Αναμένεται να διαθέτει εμπορικά καταστήματα στους κάτω ορόφους αλλά και χώρους εστίασης, επίσης γραφεία και επαγγελματικούς χώρους στους υπόλοιπους. Ανάμεσα στα concept που εξετάζονται είναι να δημιουργηθούν και διαμερίσματα με θέα την Ακρόπολη στους τελευταίους ορόφους του κτίσματος.

Την περιοχή της Ομόνοιας επέλεξε για τη δημιουργία νέου καταστήματος σούπερ μάρκετ και ο Όμιλος ΜΕTRO καθώς από τα τέλη του 2021 λειτουργεί κατάστημα My Market. Σε ένα κτίριο εκλεκτικιστικού ρυθμού της δεκαετίας του 1880 στις αρχές της 3ης Σεπτεμβρίου.

Kαι η αλυσίδα εστίασης Βενέτης ωστόσο δείχνει την «πίστη» της στην περιοχή ανοίγοντας πρόσφατα νέο κατάστημα το Veneti Great, στο ιστορικό κτίριο του Τσίλλερ στην Ομόνοια, το Μπάγκειον. Ευελπιστώντας ότι η ανάκαμψη και αναζωογόνηση της περιοχής από τις επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης για τους τουρίστες. Ένα κατάστημα που όπως είχε επισημάνει κατά τα εγκαίνια ο επικεφαλής της Βενέτης, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης αποτελεί στοίχημα για την εταιρεία και ένα concept με στόχο να επεκταθεί στο εξωτερικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ