ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η ακρίβεια στο επίκεντρο της σημερινής σύσκεψης Γεωργιάδη – εκπροσώπων της αγοράς

Η ακρίβεια στο επίκεντρο της σημερινής σύσκεψης Γεωργιάδη – εκπροσώπων της αγοράς
Στη σύσκεψη αναμένεται να συμμετάσχουν τόσο εκπρόσωποι των αλυσίδων σούπερ μάρκετ όσο και φορείς γενικότερα του λιανεμπορίου

To ζήτημα της ακρίβειας και η πορεία των τιμών θα βρεθεί στο επίκεντρο της ευρείας σύσκεψης η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι, μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και εκπροσώπων της αγοράς. 

Στη σύσκεψη αναμένεται να συμμετάσχουν τόσο εκπρόσωποι των αλυσίδων σούπερ μάρκετ όσο και φορείς γενικότερα του λιανεμπορίου.

Κυρίαρχο θέμα όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης στο CNN Greece αναμένεται να είναι η άνοδος των τιμών τόσο στα τρόφιμα όσο και γενικότερα στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Στόχος άλλωστε αντίστοιχων συναντήσεων, όπως σημειώνουν, είναι να συζητηθεί μεταξύ ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και των εκπροσώπων της αγοράς όχι μόνο η παρούσα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αλλά και η προοπτική για το μέλλον που έρχεται.

Από την άλλη πλευρά, στο «μέτωπο» της προσπάθειας για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να συζητηθεί και το ενδεχόμενο για μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης πρότεινε χθες προς τα μέλη του να εφαρμόσουν από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Όπως σημείωνε στο CNN Greece o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης με το προτεινόμενο ωράριο σύμφωνα με το οποίο τα εμπορικά καταστήματα θα κλείνουν στις 4 το απόγευμα τη Δευτέρα, την Τετάρτη και το Σάββατο και στις 7 το βράδυ τις υπόλοιπες μέρες, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μείωση της κατανάλωσης κατά 15%, «όπως προτείνει άλλωστε και ολόκληρη η Ευρώπη».

Η τάση του «shrinkflation» στην ελληνική αγορά

Επίσης στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί και το φαινόμενο που παρατηρείται με τη μείωση της ποσότητας στις συσκευασίες και παράλληλα διατήρηση της ίδιας τιμής πώλησης στα προϊόντα, γνωστό διεθνώς με τον όρο «shrinkflation».

Οι έλεγχοι του αρμοδίων οργάνων του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν επικεντρωθεί το τελευταίο διάστημα σε αυτό, ώστε να διαπιστωθεί εάν επιχειρήσεις «χρησιμοποιούν» αυτό τον τρόπο ώστε να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους τους, στο οποίο προβλέπεται πλαφόν από τις σχετικές διατάξεις.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης ενώ επί της ουσίας οι επιχειρήσεις νόμιμα μπορούν να μειώνουν την ποσότητα των προϊόντων, εντούτοις είναι παράνομο όταν δεν ακολουθεί παράλληλα και αντίστοιχη μείωση της τιμής πώλησης τους, βάσει του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που έχει θεσπιστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ