ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Συμφωνία Γεωργιάδη-σούπερ μάρκετ για συγκράτηση ανατιμήσεων σε 50 προϊόντα στο «καλάθι»

Συμφωνία Γεωργιάδη-σούπερ μάρκετ για συγκράτηση ανατιμήσεων σε 50 προϊόντα στο «καλάθι»
Σε μία συμφωνία στην προσπάθεια να μπει «ανάχωμα» στις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά κατέληξαν οι εκπρόσωποι των αλυσίδων σούπερ μάρκετ στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη

Σε μία συμφωνία στην προσπάθεια να μπει «ανάχωμα» στις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά κατέληξαν οι εκπρόσωποι των αλυσίδων σούπερ μάρκετ στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ να παρουσιάσει μέσα στον Οκτώβριο ένα «καλάθι» 50 προϊόντων απαραίτητων για τη διαβίωση των καταναλωτών ώστε στη συγκεκριμένη λίστα να «δοθεί η μάχη να συγκρατηθούν οι τιμές στο μέγιστο δυνατό βαθμό».

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι «πέραν των κανονικών ελέγχων που διενεργούμε, η κάθε αλυσίδα θα παρουσιάσει και το δικό της καλάθι των 50 προϊόντων δίνοντας στον καταναλωτή την δυνατότητα να έχει πολύ χαμηλές αυξήσεις σε απολύτως απαραίτητα προϊόντα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά το πέρας της συνάντησης διευκρίνισε ότι «δεν συζητήσαμε καθόλου για πάγωμα τιμών καθ’ όσον το πάγωμα δεν είναι και στο δικό τους χέρι». Προανήγγειλε ακόμη ότι θα καλέσει την προσεχή εβδομάδα σε σύσκεψη και τους εκπροσώπους της βιομηχανίας ώστε από την πλευρά τους να συμβάλλουν στη συγκράτηση των αυξήσεων των τιμών.

«Πιστεύω ότι έχουμε όλοι καταλάβει το μέγεθος της αναγκαιότητας να κρατηθούν τα βασικά προϊόντα για την διαβίωση των Ελλήνων πολιτών στο δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή επίσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), συζητήθηκε εκτενώς και το ενεργειακό.

«Και όσον αφορά στις πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε με μεγάλες επιδοτήσεις για την ενεργειακή εξοικονόμηση, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την ιδιοκατανάλωση και γενικά, για μέτρα που θα βοηθήσουν στην μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά και ως προς την επιδότηση που δίνει η Κυβέρνηση στο ρεύμα» εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Γεωργιάδη μετά το τέλος της συνάντησης:

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις έκτακτες συνθήκες, που οι μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις φέρνουν στα νοικοκυριά, είχε για άλλη μία φορά εποικοδομητική συζήτηση με όλο τον κλάδο του λιανικού εμπορίου, των αλυσίδων super market και του υπολοίπου λιανικού εμπορίου.

Συμφωνήσαμε στο εξής: Η κάθε αλυσίδα super market θα παρουσιάσει μέσα στον Οκτώβριο το καλάθι της νοικοκυράς, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται 50 διαφορετικά προϊόντα απαραίτητα για τη διαβίωση ενός νοικοκυριού, προκειμένου να δοθεί η μάχη να συγκρατηθούν οι τιμές στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Παράλληλα, οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ θα συνεχιστούν εντατικά πάνω στο περιθώριο κέρδους στα σημαντικά -όπως λέει ο νόμος- προϊόντα για τη διαβίωση του κόσμου σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εκπροσώπους του κλάδου για την καλή μας έως τώρα συνεργασία και κυρίως γιατί κατανοούν ότι εδώ δίνεται μία μάχη που αφορά κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα. Και είναι μία μάχη που ναι μεν προήλθε από το εξωτερικό, από τον πόλεμο και από την ενεργειακή κρίση, αλλά είναι μία μάχη που πρέπει να τη δώσουμε και να την κερδίσουμε.

Επίσης, εξετάσαμε διεξοδικά το ζήτημα της επάρκειας των προϊόντων, ένα θέμα που απασχολεί αρκετές ευρωπαϊκές χώρες υπό τις παρούσες συνθήκες, και θέλω να τους ευχαριστήσω διότι η ελληνική αγορά, όπως και κατά την περίοδο του Covid, κατάφερε να ξεχωρίσει και να μην έχει ζητήματα ελλείψεων, θα καταφέρει και τώρα να έχει πλήρη επάρκεια προϊόντων παρά τις πολύ μεγάλες διεθνείς πιέσεις σε διάφορα είδη προϊόντων.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολύ καλής δουλειάς που έκαναν όλους τους προηγούμενους μήνες για να προλάβουν να έχουν επαρκείς προμήθειες που δημιουργούν δίχτυ ασφαλείας για τον Έλληνα καταναλωτή. Και θέλω πραγματικά να τους ευχαριστήσω και να τους συγχαρώ για αυτό.

Η Κυβέρνηση θα παραμείνει κοντά στον κλάδο για να λύνει θεσμικά προβλήματα αλλά και προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την πορεία, ώστε να συνεχίσουμε αυτή την καλή μας συνεργασία, αλλά και θα παρακολουθούμε με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα την εφαρμογή αυτών των αποφάσεών μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ