ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Παπαθανάσης: Το μέσο κόστος του «καλαθιού» μειώθηκε σχεδόν κατά 20%

Παπαθανάσης: Το μέσο κόστος του «καλαθιού» μειώθηκε σχεδόν κατά 20%
«Από τους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ που πραγματοποιούνται περίπου το 6%-8% καταλήγουν στην επιβολή προστίμου» σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.

Από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου μέχρι σήμερα, η μέση αξία του «καλαθιού του νοικοκυριού» έχει μειωθεί κατά, περίπου, 20% σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Ο κ. Παπαθανάσης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε σούπερ μάρκετ μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος και τον Διοικητή της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), Χαράλαμπο Μελισσινό τόνισε παράλληλα ότι όλο αυτό το διάστημα, η ΔΙΜΕΑ, το αρμόδιο όργανο του υπουργείου Ανάπτυξης πραγματοποιεί συνεχώς ελέγχους, και δειγματοληπτικούς και κατόπιν καταγγελιών, σε όλες τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ.

«Από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται περίπου το 6%-8% καταλήγουν στην επιβολή προστίμου. Και μιας και πολλά έχουν ειπωθεί το τελευταίο διάστημα να διευκρινίσουμε ότι κατά την διαδικασία των ελέγχων κάνουμε αναγωγή στην τιμή μονάδος του προϊόντος και στο βάρος» εξήγησε ο κ. Παπαθανάσης.

Ο κ. Παπαθανάσης γνωστοποίησε επίσης ότι έχει επιβληθεί και πρόστιμο σε περίπτωση στην οποίες παρατηρήθηκε μειωμένη ποσότητα στη συσκευασία καθώς «βρήκαμε διαφοροποίηση τιμής, η οποία μετά την αναγωγή σε τιμή μονάδος έφερε μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους από ό,τι τον Αύγουστο του 2021».

«Συμβαίνει κι αυτό. Το γνωρίζουμε και το ελέγχουμε. Θα πρέπει όμως να πούμε ότι οι περισσότερες αλυσίδες έχουν εναρμονιστεί στις οδηγίες και όπως παρατηρούμε είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις παρατυπιών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ