ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σκυλακάκης: Ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος αφήνει περιθώριο για παρεμβάσεις

Σκυλακάκης: Ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος αφήνει περιθώριο για παρεμβάσεις
«Πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο» που επιτρέπει παρεμβάσεις δίνει στην κυβέρνηση η εικόνα που έχουμε από τα στοιχεία του πώς κλείνει το 2022 ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

«Πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο» που επιτρέπει παρεμβάσεις δίνει στην κυβέρνηση η εικόνα που έχουμε από τα στοιχεία του πώς κλείνει το 2022 και η εικόνα από την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 απάντησε και σχετικά με το σε ποιους θα κατευθυνθούν οι παρεμβάσεις που επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος για τον οποίο μίλησε ο κ. Σκυλακάκης, σύμφωνα με τον ίδιο, στη φάση αυτή, πρέπει να καλυφθούν κατά προτεραιότητα, σίγουρα οι πολίτες, οι οποίοι έχουν βλαφθεί από τον πληθωρισμό, χωρίς να μπορούν οι ίδιοι να αντιδράσουν.

Εξηγώντας ποιοι είναι αυτοί, ανέφερε καταρχήν, πως σε μία περίοδο πληθωρισμού υπάρχουν αυτοί των οποίων οι απολαβές προσαρμόζονται, κατά κύριο λόγο όσοι είτε καθορίζουν οι ίδιοι τις τιμές των υπηρεσιών που προσφέρουν είτε βρίσκονται σε μία ενεργή και δυναμική αγορά εργασίας που μπορεί να προσαρμοστεί και υπάρχουν και εκείνοι των οποίων οι απολαβές δεν προσαρμόζονται και πρόκειται για αυτούς που εξαρτώνται από εισοδήματα που καθορίζονται από το κράτος, παράδειγμα οι συνταξιούχοι.

«Εδώ έχουμε έναν αριθμό συνταξιούχων που για λόγους της νομοθεσίας, όπως έγινε με τον νόμο τον μνημονιακό που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν έχουν προσαρμογή σε περίοδο πληθωρισμού, διότι έχουν τη λεγόμενη προσωπική διαφορά. Εάν ο πληθωρισμός είναι πολύ μικρός, είναι 1- 2%, είναι κάτι που μπορεί να το σηκώσει σε κάποιο βαθμό αυτή η ομάδα συνταξιούχων. Όταν ο πληθωρισμός όμως μεγαλώνει πολύ, τότε γίνεται υπερβολική πίεση σε μία χρονιά και εκεί η κυβέρνηση μελετά κάποιου είδους παρεμβάσεις».

Ερωτηθείς αν οι σχετικές ανακοινώσεις μπορεί να γίνουν και εντός της εβδομάδας, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε «θα δούμε, δεν προαναγγέλλει κανείς υπουργός το τι θα πει ο πρωθυπουργός».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών απάντησε και στο εάν θα υπάρξουν παρεμβάσεις και στο μέτωπο της φορολογίας.

«Άμεσες παρεμβάσεις δεν ξέρω, διότι ο χώρος που έχουμε για την ώρα διαπιστώσει είναι προσωρινός χώρος, αφορά το 2023. Μελετούμε τώρα το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα εκθέσουμε στο ελληνικό λαό για την επόμενη τετραετία και εκεί, μετρώντας πάρα πολύ προσεκτικά, θα παρουσιάσουμε και τις μόνιμες παρεμβάσεις τις οποίες θα κάνουμε. Υπάρχουν και κάποιες έκτακτες παρεμβάσεις, προσέθεσε ο κ. Σκυλακάκης και έφερε ως παράδειγμα, την ανακοίνωση του κ. Οικονόμου «για μία πολύ σημαντική βελτίωση στο επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, που αφορά σε αυτή τη φάση, θα συνεχίσουμε και στις υπόλοιπες κατηγορίες, τους νοσηλευτές με μία πολύ σημαντική αύξηση, 50 ευρώ το μήνα, καθώς και τους εποχικούς πυροσβέστες, ένα μεγάλο αριθμό εποχικών πυροσβεστών, οι οποίοι δεν καλύπτονταν ως τώρα από αυτά τα επιδόματα, παρά το γεγονός ότι η δουλειά τους ήταν κατ’ εξοχήν επικίνδυνη και πολλές φορές και ανθυγιεινή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ