ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η άνοδος του τουρισμού αλλάζει το τοπίο στο λιανεμπόριο

Η άνοδος του τουρισμού αλλάζει το τοπίο στο λιανεμπόριο
INTIME

Σε «πόλο έλξης» για τις εμπορικές επιχειρήσεις, από επώνυμα brands έως και αλυσίδες γρήγορης ένδυσης, αναδεικνύονται τα νησιά και οι περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση.

Η άνοδος του τουρισμού λειτουργεί ως κίνητρο για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου ώστε να αναπτυχθούν σε περιοχές όπου θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τις αυξημένες αφίξεις τουριστών, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά σχεδόν ολόκληρο τον χρόνο.

Τα πολυτελή brands έχουν βρει είτε αναζητούν «θέση» σε νησιά όπως η Μύκονος – ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το Nammos Village με ορισμένους από τους διασημότερους διεθνείς οίκους- αλλά και σε περιοχές της Αττικής που προσελκύουν τουρίστες υψηλότερων εισοδημάτων ή βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα projects, όπως το Ελληνικό.

Από τη άλλη πλευρά οι διεθνείς αλυσίδες γρήγορης ένδυσης, πολλές εκ των οποίων έχουν κάνει απόβαση τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά επεκτείνονται ταχύτατα σε πλήθος περιοχών της χώρας με έντονη τουριστική κίνηση. Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, ότι η πολωνική Sinsay επέλεξε να ανοίξει πριν από λίγους μήνες το πρώτο της κατάστημα στη χώρα μας, στο Ηράκλειο της Κρήτης και το εμπορικό κέντρο Talos.

Πέραν όμως των εμπορικών επιχειρήσεων, τα νησιά και οι τουριστικές περιοχές προσελκύουν σημαντικές επενδύσεις και από πλευράς των σούπερ μάρκετ, με τις μεγάλες αλυσίδες, είτε μέσω εξαγορών, είτε με οργανική ανάπτυξης να επιχειρούν διαρκώς να διευρύνουν το δίκτυό τους εκεί όπου «ανθίζει» η τουριστική κίνηση.

Οι θετικοί οιωνοί για τον τουρισμό της χώρας μας αλλά και τα μεγάλα έργα που δρομολογούνται στα νότια προάστια της πρωτεύουσας (ελληνικό, Μαρίνα Βουλιαγμένης) αλλάζουν το τοπίο στο λιανεμπόριο που αποτελεί άλλωστε έναν κλάδο που συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό. Με τις κινήσεις από πλευράς των αλυσίδων προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης τους σε περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση να αναμένεται όχι μόνο να συνεχιστούν αλλά και να ενταθούν το προσεχές διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ