ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Μεγάλοι και μικροί κερδισμένοι των νέων μέτρων - Τι φέρνει η ΔΕΘ

Μεγάλοι και μικροί κερδισμένοι των νέων μέτρων - Τι φέρνει η ΔΕΘ
ΙΝΤΙΜΕ / ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Με μια εξαιρετικά πλούσια και γεμάτη ατζέντα «πάει» στην 87η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης η ελληνική κυβέρνηση για να παρουσιάσει τους στόχους που έχει για να επιταχύνει τα βήματά της, στην οικονομία, στην υγεία, στην εργασία, στην καθημερινότητα του πολίτη, στην ασφάλεια και στη Δικαιοσύνη.

Τα μέτρα που αναμένεται να περιλαμβάνει το «καλάθι» της ΔΕΘ, θα είναι κυρίως μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας, ενίσχυση των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων και εξελίξεις στα έργα υποδομών που θα βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες ανά την χώρα να εξελιχθούν.

Ανάμεσα τους, στους μεγάλους κερδισμένους είναι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, οι οποίοι θα λάβουν την πρώτη αύξηση μισθού, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, μαζί με μια σειρά επιδομάτων. Το μέσο ετήσιο όφελος ανέρχεται σε επιπλέον 1.292 ευρώ μικτά ή 800 ευρώ καθαρά, ανά υπάλληλο και αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά, αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023.

Επίσημη είναι πλέον η επέκταση του market pass μέχρι τον Οκτώβριο, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται η επέκταση του μέχρι και το τέλος της χρονιάς. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των Κ.Ε.Π. από την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 έως και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023.

Η θέσπιση του youth pass, το οποίο στόχο έχει τη στήριξη των νέων 18 και 19 ετών αντίστοιχα, θα εκδίδεται μέσω αίτησης που θα υποβάλλεται ψηφιακά, μέσα από το vouchers.gov.gr. Να σημειωθεί ότι, το δημοσιονομικό κόστος για το μέτρο αυτό, που αφορά σχεδόν 200.000 δικαιούχους ετησίως, θα ανέρχεται περίπου στα 30 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

H απαλλαγή για 200.000 ευάλωτους συμπολίτες, πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, οι οποίοι απαλλάσσονται μόνιμα από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων.

Η μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ από το 2024, για τις κατοικίες, που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες. Η έκπτωση θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του φόρου και θα δίνεται αναλογικά για τις ημέρες του έτους που είναι ασφαλισμένη η κατοικία. Η ασφάλιση πρέπει να αφορά το σύνολο της αξίας του ακινήτου επί της οποίας υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ.

Οι αυξήσεις σε 9.500 συνταξιούχους Πρόκειται για αύξηση συντάξεων σε 9.500 δικαιούχους που εντάσσονται στην ειδική κατηγορία «μικρό Δημόσιο» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ). Αφορά κυρίως συνταξιούχους παθόντες εν υπηρεσία, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, καλλιτέχνες, λογοτέχνες κ.ά. Η πλειονότητα τους (περίπου 8.000) θα δουν αύξηση 7,75% στις συντάξιμες αποδοχές τους, ενώ οι υπόλοιποι θα δουν αυξήσεις μεγαλύτερες του 7,75% με αναδρομική μάλιστα ισχύ από το 2017.

Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος για εξαρτώμενα μέλη, για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από το 2024. Συγκεκριμένα με την αναπροσαρμογή της έκπτωσης φόρου αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά και διαμορφώνεται ως εξής: από 9.000 σε 10.000 ευρώ για οικογένειες με 1 παιδί, από 10.000 σε 11.000 ευρώ για δύο παιδιά, από 11.000 σε 12.000 για τρία παιδιά κ.ο.κ. από 1/1/2024. Ωφελούμενοι είναι 1,34 εκατ. φορολογούμενοι (με περισσότερα από 4 εκατ. μέλη οικογενειών) με εξαρτώμενα τέκνα και το ετήσιο κόστος διαμορφώνεται στα 135 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά, το όφελος για τις οικογένειες με δύο παιδιά είναι 220 ευρώ το χρόνο, το οποίο θα φανεί μέσα στη χρονιά μέσω της μείωσης της παρακράτησης του φόρου εισοδήματος.

Σε αυτά προστέθηκαν και τα 13 μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους. Ενώ, δεδομένο θεωρείται πως θα συνεχιστεί και θα εμπλουτιστεί με νέα προϊόντα ο θεσμός του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», μαζί με τα ειδικά εποχικά «σχολικά» και «εορταστικά» καλάθια.

Πιθανή είναι και μια επιπλέον στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους για δεύτερη φορά, μέσω της χορήγησης εφάπαξ επιδόματος της τάξης των 200-300 ευρώ για την κάλυψη της προσωπικής διαφοράς, στην περίπτωση που υπάρξει δημοσιονομικός χώρος.

Τέλος, ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ή και να ανακοινωθεί ένα νέο σύστημα για τους λογαριασμούς, το οποίο θα είναι στοχευμένο και όχι οριζόντιο και θα αντικαταστήσει το υπάρχον.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN Greece, ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, βρίσκεται η ψηφιοποίηση υπηρεσιών του κράτους και η αξιολόγηση δομών και προσώπων, με «πρωταγωνιστές» τους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί πως ήδη το υπουργείο εσωτερικών έχει ανακοινώσει την αξιολόγηση το Δημόσιο «με ένα κλικ» από τους πολίτες, αλλά και μέσω της στοχοθέτησης.

Παράλληλα, η υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για δρόμολόγηση χιλιάδων προσλήψεων στο Δημόσιο, με τον κανόνα «1 προς 1», καθώς περισσότεροι από 16.000 εργαζόμενοι θα αποχωρήσουν μέσα στους επόμενους μήνες.

Επιπλέον, στόχος της κυβέρνησης είναι και η αναμόρφωση στα εργασιακά με το νομοσχέδιο που έχει τεθεί στη διαβούλευση και αλλάζει τα έως τώρα δεδομένα.

Όπως έχει επισημανθεί από πηγές του υπουργείου Εργασίας, στόχος του νομοσχεδίου είναι να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα και να συνδεθεί με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις στην οικονομία για την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας, της φοροδιαφυγής, ενώ ταυτόχρονα στόχο έχει να εξυγχρονίσει την ελληνική αγορά εργασίας.

Τέλος, με φόντο την καταστροφή που αφήνουν πίσω τους οι φλόγες σε όλη την χώρα, η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των μέτρων κατάσβεσης και πρόληψης των πυρκαγιών και γι' αυτό επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο ύψους 1,97 δισ. ευρώ το οποίο θα ανακοινώσει στην ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Στοπ στην «παροχολογία»

Το υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 1/9 έθεσε τον «τόνο» για τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το κυβερνητικό επιτελείο, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει βάση στις φήμες «παροχολογίας».

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση «θύμισε» πως η κυβέρνηση έχει ήδη υλοποιήσει σημαντικές κεντρικές δεσμεύσεις και ουσιαστικά το 50% του οικονομικού προγράμματος έχει ήδη νομοθετηθεί με το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν τα υπό έγκριση νομοσχέδια.

«Φέτος δεν θα έχουμε οικονομικό καλάθι, αλλά μεταρρυθμιστικό καλάθι» λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του πρωθυπουργού και σύμφωνα με πληροφορίες τα «νέα» μέτρα στήριξης προς τους πολίτες θα είναι μετρημένα, όχι άμεσα και θα ακολουθούν τις προεκλογικές εξαγγελίες τις κυβέρνησης, όταν και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Ενώ, σχεδόν δεδομένη θεωρείται η επέκταση των όσων μέτρων έχουν ήδη ανακοινωθεί και «τρέχουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ