ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πώς είδε η αγορά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην 87η ΔΕΘ

Πώς είδε η αγορά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην 87η ΔΕΘ
Γ.Τ Πρωθυπουργού ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τις παρεμβάσεις και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 87ης ΔΕΘ αποτιμούν φορείς της αγοράς, μιλώντας στο CNN Greece.

Στο «ξεπάγωμα» των τριετιών από την 1η Ιανουαρίου 2024 που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Καρανίκας, εκτιμώντας πως ειδικά στη σημερινή συγκυρία, θα λειτουργήσει ευεργετικά για εργαζόμενους και εργοδότες.

Αναλυτικά, ο κ. Καρανίκας επεσήμανε σε δήλωσή του στο CNN Greece ότι «το ξεπάγωμα των τριετιών θα ενισχύσει το εισόδημα χιλιάδων εργαζομένων και μέρος αυτού θα επιστρέψει στις επιχειρήσεις ως αύξηση της αγοραστικής κίνησης». «Πάγια θέση της ΕΣΕΕ είναι η λελογισμένη αύξηση των μισθών ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και του εμπορίου» πρόσθεσε ο κ. Καρανίκας καταλήγοντας ότι «ειδικά στη σημερινή συγκυρία, με την ακρίβεια σε βασικά είδη διατροφής να επιμένει, το ξεπάγωμα των τριετιών θα λειτουργήσει ευεργετικά για εργαζόμενους και εργοδότες».

Από την πλευρά του o πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου επισημαίνει, μιλώντας στο CNN Greece, πως προς τη θετική κατεύθυνση είναι τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής καθώς και για την Πολιτική Προστασία ενώ εμφανίστηκε καταρχήν θετικός και όσον αφορά στο ζήτημα των «τριετιών».

Σημείωσε ωστόσο ότι δεν υπήρχε «καμία ανακοίνωση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα», όπως για παράδειγμα για τη ρύθμιση χρεών που ζητούν οι επαγγελματίες. Ο κ. Χατζηθεδοσίου πρόσθεσε ότι αναμένει και τις σημερινές τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού κατά τη συνέντευξη Τύπου ώστε να υπάρξει «έστω ένα μέτρο» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επισημαίνοντας τον κίνδυνο επερχόμενων λουκέτων για πολλές εξ αυτών. Όσον αφορά στις επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία υπενθύμισε το αίτημα των Επιμελητηρίων για αναστολή των υποχρεώσεών τους για μία διετία, υπογραμμίζοντας ότι στη Θεσσαλία παράγεται το 25% της αγροτοδιατροφής.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, σε δήλωσή του σημείωσε ότι «η ομιλία Μητσοτάκη, χωρίς διάθεση παροχολογίας, πιστεύω πως εστίασε σε μια προσπάθεια πολιτικής αφύπνισης, οικονομικής εγρήγορσης και κοινωνικής ενθάρρυνσης για την επόμενη μέρα».

Αναλυτικά ο κ. Κορκίδης επεσήμανε ότι «ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, στο κλείσιμο αντί στην έναρξη της φετινής ΔΕΘ, εν μέσω δύσκολων καταστάσεων λόγω των φυσικών καταστροφών της κλιματικής αλλαγής περιέγραψε μια πολιτική περίοδο με υψηλότερους στόχους στη πολιτική προστασία, που δεν επιτρέπουν άλλα χρονικά και οικονομικά περιθώρια για αστοχίες, καθυστερήσεις και αναβολές. Η προσπάθεια του πρωθυπουργού ήταν εμφανής, στο να προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα περισσότερων μόνιμων μεταρρυθμίσεων, δομικών αλλαγών και λιγότερο, πρόσκαιρων παροχών, με εξαίρεση βεβαίως το ''αντιπλημμυρικό καλάθι της Θεσσαλίας'' και το ''αντιπυρικό καλάθι του Έβρου''».

«Στο κρίσιμο πεδίο της ακρίβειας, διατύπωσε ανησυχίες για τις επίμονες ανατιμήσεις σε τρόφιμα, καύσιμα και ενέργεια. Επισήμανε τα εθνικά αντίμετρα, ώστε ο εισαγόμενος πληθωρισμός να μην ενισχυθεί με τον «εγχώριο πληθωρισμό» μετά την εθνική καταστροφή της αγροδιατροφικής παραγωγής του κάμπου. Άλλωστε, η αναβίωση του «κήπου της Ελλάδας» συνιστά μια καινούργια πολιτική παράμετρο, που πρέπει να αποδειχθεί πως η κυβέρνηση διαθέτει αποτελεσματική λύση» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.

«Αναφέρθηκε στην ενίσχυση του επιτελικού ρόλου, την εναλλαγή αρμοδιοτήτων μεταξύ Κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ενόπλων δυνάμεων, αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας των αρμοδιοτήτων στην κεντρική διοίκηση, καθώς και την ανάληψη του σχεδιασμού, εκτέλεσης και στενής εποπτείας των έργων αποκατάστασης. Έμφαση δόθηκε στη μεταρρυθμιστική ατζέντα και κυρίως στην επιτάχυνση της για υλοποίηση με στόχο την εξειδίκευση των παρεμβάσεων για την αναδιάρθρωση κρίσιμων κρατικών δομών, υποδομών και την ανασύνταξη μηχανισμών που ανέδειξαν αδυναμίες σε πυρκαγιές και πλημμύρες.

Το μήνυμα στο οικονομικό πεδίο ήταν να ανακτηθεί ο πλούτος της χώρας από επενδυτική ανάπτυξη, ενώ έκανε σαφές πως δεν θα γίνουν αλλαγές στο πεδίο των φοροελαφρύνσεων, αλλά παρεμβάσεις με 10 μέτρα στη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης ανέφερε πως είναι η αναδιοργάνωση του Δημοσίου, ο εκσυγχρονισμός της δικαιοσύνης, η μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας, οι παρεμβάσεις στην παιδεία και οι προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς. Επίσης τόνισε πως ο δημοσιονομικός στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,7% του ΑΕΠ παραμένει αδιαπραγμάτευτος, παρά την ανάγκη συμπληρωματικού προϋπολογισμού και την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα που μόλις ανακτήσαμε μετά από 13 χρόνια» υπογράμμισε.

Καταλήγοντας, ο κ. Κορκίδης σημείωσε πως «η πρώτη ΔΕΘ της δεύτερης τετραετίας της κυβέρνησης ήταν πολύ διαφορετική, χωρίς εγκαίνια έναρξης, εκδηλώσεις και επισκέψεις επισήμων στα περίπτερα, υπό τη σκιά της ασύλληπτης καταστροφής στη Θεσσαλία, η οποία προστέθηκε στις προηγούμενες δοκιμασίες των πυρκαγιών που εξάντλησαν τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού και ανέδειξαν σοβαρές αδυναμίες πρόληψης και καταστολής. Η ομιλία Μητσοτάκη στην αυλαία της ΔΕΘ πραγματοποιήθηκε ενώπιον των παραγωγικών φορέων, αλλά με ακροατήριο όλη την Ελλάδα, προσπάθησε να ενθαρρύνει τον ελληνικό λαό με προσδοκίες για τη συνέχεια. Η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ με «ΔΕΝ και ΝΑΙ» έδειξε υπευθυνότητα και όραμα, στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο, ενώ δεν έκρυψε τις ευθύνες από το «πολιτικό rotation». Ξεκάθαρη ήταν πάντως η πρόθεση να περάσουν τα μακροοικονομικά αποτελέσματα των διαδοχικών αναβαθμίσεων του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας το συντομότερο στη καθημερινότητα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η ομιλία Μητσοτάκη, χωρίς διάθεση παροχολογίας, πιστεύω πως εστίασε σε μια προσπάθεια πολιτικής αφύπνισης, οικονομικής εγρήγορσης και κοινωνικής ενθάρρυνσης για την επόμενη μέρα. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξειδικεύσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ