ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αντιδράσεις για τον ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα - «Η εστίαση δεν αντέχει να απορροφήσει άλλη αύξηση»

Αντιδράσεις για τον ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα - «Η εστίαση δεν αντέχει να απορροφήσει άλλη αύξηση»
INTIME

Την έντονη αντίδραση των επιχειρηματιών της εστίασης προκάλεσαν οι πληροφορίες περί αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στο 24% στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργο Καββαθά να επισημαίνει στο CNN Greece πως μία τέτοια ενδεχόμενη εξέλιξη «θα ενισχύσει το κύμα ακρίβειας».

«Η εστίαση δεν αντέχει να απορροφήσει άλλη αύξηση καθώς ήδη το κόστος για τις επιχειρήσεις του κλάδου έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 44%» σημειώνει ο κ. Καββαθάς εξηγώντας πως ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά (όπως χυμοί, αναψυκτικά κτλ.) από το 13% στο 24% θα επιφέρει άνοδο των τιμών για τους καταναλωτές.

Εάν φυσικά τελικά συμβεί κάτι τέτοιο καθώς και σε ποια ακριβώς προϊόντα θα αφορά (στον καφέ φαίνεται πως διατηρείται για επιπλέον 6 μήνες στο 13%) μένει να φανεί με την κατάθεση του σχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή, σήμερα, Τρίτη.

Ο κ. Καββαθάς έκανε πάντως λόγο για «αιφνιδιασμό» του κλάδου της εστίασης από τις πληροφορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα καθώς, όπως σημειώνει, από πλευράς της κυβέρνησης, δεν είχε διατυπωθεί πρόθεση για αύξηση της φορολογίας στην εστίαση προεκλογικά, «το αντίθετα μάλιστα».

«Το κύμα ακρίβειας το οποίο η ίδια η κυβέρνηση πάει να καταπολεμήσει στα σούπερ μάρκετ, με την κίνηση αυτή, θα ενισχυθεί στον κλάδο της εστίασης» τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι υψηλές τιμές των πρώτων υλών αποτελούν, έτσι κι αλλιώς, αυτή τη στιγμή έναν μεγάλο «πονοκέφαλο» για τους επιχειρηματίες της εστίασης ο οποίος πλέον ξεπερνά και τον προβληματισμό τους για το ενεργειακό κόστος. Σύμφωνα με όσα είχε επισημάνει ο κ. Καββαθάς στo CNN Greece, μόνο το κόστος των πρώτων υλών, χωρίς να υπολογιστεί η άνοδος των υπόλοιπων λειτουργικών εξόδων είναι αυξημένο κατά 20%, εξαιτίας των ανατιμήσεων σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά, τα τυροκομικά και τα λαχανικά που αποτελούν βασικά συστατικά για την παρασκευή των πιάτων τα οποία βρίσκονται στους καταλόγους των επιχειρήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ