ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Έρχεται ο νέος Εξωδικαστικός Μηχανισμός - Οι κερδισμένοι του νομοσχεδίου

Έρχεται ο νέος Εξωδικαστικός Μηχανισμός - Οι κερδισμένοι του νομοσχεδίου
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS

Πράσινο φως πήρε ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για την προστασία των πραγματικά ευάλωτων δανειοληπτών και παράλληλα βελτιώνει τη λειτουργία του μηχανισμού, ορίζοντας ταυτόχρονα αυστηρότερο πλαίσιο για τις τράπεζες και το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, «κερδισμένοι» είναι οι ευάλωτοι οφειλέτες, καθώς η πρόταση αναδιάρθρωσης θα γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών, είτε πρόκειται για τράπεζες, είτε είναι το Δημόσιο, όπως προκύπτει από την εφαρμογή του αλγόριθμου του εξωδικαστικού.

Την ίδια ώρα ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση αυτή, ενώ οι πιστωτές θα πρέπει να καταφύγουν στην δικαστική οδό για να την προσβάλουν, εφόσον διαθέτουν στοιχεία ότι παράμετροι της αίτησης δεν είναι αληθινές. Στο εξής δεν θα μπορεί ένας υπάλληλος τράπεζας ή των servicers να απορρίπτει τις προτάσεις του εξωδικαστικού.

Επιπλέον, βελτιώνεται ο αλγόριθμος για το σύνολο των οφειλετών που έχουν δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση και όχι μόνο τους ευάλωτους, ενώ το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής από δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση θα μειωθεί έως και κατά 28% σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση.

Με την ίδια απόφαση το επιτόκιο των ρυθμίσεων θα οριστεί σε 3% σταθερό για 3 έτη. Σήμερα το επιτόκιο για τα χρέη προς τράπεζες και servicers είναι euribor συν 2,5 μονάδες για εξασφαλισμένες οφειλές και συν 3 μονάδες για μη εξασφαλισμένες οφειλές. Για τις ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ήταν ήδη 3% σταθερό.

Τέλος, επεκτείνεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό προσώπων που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που έχουν βεβαιωθεί σε βάρος επιχειρήσεων που έχουν κλείσει.

Δείτε αναλυτικά τι περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου με ένα κλικ εδώ.

Έντονες αντιδράσεις και διαφωνίες

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, κ. Κωστή Χατζηδάκη «ο εξωδικαστικός μηχανισμός απλουστεύεται και βελτιώνεται, με ειδική μέριμνα για τους ευάλωτους», ωστόσο, το σχέδιο νόμου για τα «κόκκινα δάνεια» έχει δεχθεί έντονες αντιδράσεις, και σημειώνεται ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν «επί της αρχής».

Η ψήφιση του έγινε σήμερα, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση στη Βουλή που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και αφού προηγηθούν ονομαστικές ψηφοφορίες επί 4 άρθρων και μίας τροπολογίας που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα άρθρα αφορούν, μεταξύ άλλων, τον ακατάσχετο λογαριασμό των Servicers, την λειτουργία οργανισμών μη εποπτευόμενων από την Τράπεζα της Ελλάδος και η τροπολογία τη διάταξη που προβλέπει την εξαίρεση, από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των συναλλαγών του ΤΑΙΠΕΔ.

Αναλυτικότερα, συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές, επί της αρχής του νομοσχεδίου υπέρ ψήφισαν 158, κατά 139.

Υπενθυμίζεται πως το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων- Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167», περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για τον «Ηρακλή ΙΙΙ» με εγγυήσεις έως 2 δισ. ευρώ, την ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα και νέα δεδομένα για τους servicers.

Παράλληλα:

  • Βελτιώνεται το πλαίσιο λειτουργίας του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
  • Εισάγονται ρυθμίσεις που ενισχύουν τον ανταγωνισμό, όπως η χορήγηση δανείων από μη τραπεζικούς φορείς.
  • Απλοποιούνται οι διαδικασίες του Πτωχευτικού Κώδικα
  • Επεκτείνονται οι συναλλαγές μέσω συστημάτων άμεσων πληρωμών (IRIS).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ