ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πώς βλέπουν οι καταναλωτές το επόμενο 12μηνο - «Κόβουν» δαπάνες, αντλούν από τις αποταμιεύσεις

Πώς βλέπουν οι καταναλωτές το επόμενο 12μηνο - «Κόβουν» δαπάνες, αντλούν από τις αποταμιεύσεις
INTIME

Πιο απαισιόδοξες εμφανίζονται οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, τους προσεχείς 12 μήνες, ως αποτέλεσμα, κυρίως, των πληθωριστικών πιέσεων.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε ήπια τον Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στις -45,6 μονάδες, έναντι -44,7 μονάδες τον Οκτώβριο, ενώ οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζονται ως οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην ΕΕ, με εκείνους στην Εσθονία -με επίπεδο δείκτη –34,2- και την Σλοβενία (-32,3) να ακολουθούν.

Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησαν οριακά τον Νοέμβριο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -43,7 (από -42,9) μονάδες τον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι, το 57% (από 58%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 5% (από 8%) προβλέπει μικρή βελτίωση.

Την ίδια στιγμή, αισθητή είναι η εξασθένιση στην πρόθεση τους για μείζονες αγορές. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες - όπως επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ. - ο σχετικός δείκτης να διαμορφώνεται στις 43,8 (από -39,0) μονάδες.

Το 55% (από 51%) των καταναλωτών προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 7% (από 8%) αναμένει το αντίθετο. Παράλληλα ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση μέσα στο επόμενο έτος, εξασθένισε σημαντικά τον Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στις –67,4 μονάδες (από -61,8). Επιπλέον, το 85% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 13% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή.

Από την άλλη πλευρά, περισσότερο αισιόδοξες εμφανίζονται οι προβλέψεις τους για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Ο αρνητικός δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12μηνο παρουσίασε μικρή εξασθένιση τον Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στις 44,6 (από –47,0) μονάδες. Το 61% (από 63%) των καταναλωτών προέβλεψε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 18% το οποίο αναμένει σταθερότητα.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές τους προσεχείς μήνες, το 64% (από 66%) των νοικοκυριών προέβλεψε άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 10% (από 11%) αναμένει σταθερότητα.

Το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διαμορφώθηκε στο 61%, ενώ στο 14% από 12% ενισχύθηκε το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους.

Τέλος οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν το 16% του συνόλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί», διαμορφώθηκε αντίστοιχα στο 8%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ