ΑΝΑΠΤΥΞΗ

JOBmatch: Πάνω από 5.000 πολίτες και 1.000 επιχειρήσεις έχουν κάνει εγγραφή στην πλατφόρμα

JOBmatch: Πάνω από 5.000 πολίτες και 1.000 επιχειρήσεις έχουν κάνει εγγραφή στην πλατφόρμα
pixabay

Ανοικτή είναι εδώ και μία εβδομάδα η πλατφόρμα JOBmatch, η οποία έχει στοχεύσει στις κενές θέσεις εργασίας σε τουρισμό και εστίαση. Μέσω της εφαρμογής επιτυγχάνεται η άμεση διασύνδεση των επιχειρήσεων με όσους ψάχνουν για δουλειά σε αυτές τις ειδικότητες και, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο διοικητής της ΔΥΠΑ, από τη Δευτέρα έχουν κάνει εγγραφή στην πλατφόρμα πάνω από 5.000 πολίτες και 1.000 επιχειρήσεις.

Σε ολόκληρη την χώρα στον κλάδο του τουρισμού διαπιστώνεται φέτος έλλειμμα 80 χιλιάδων εργαζομένων: 53 χιλιάδες λείπουν από τα ξενοδοχεία και 30 χιλιάδες από τον επισιτισμό.

Προκειμένου οι ανοικτές θέσεις απασχόλησης στον κλάδο να «κουμπώσουν» με τις δεξιότητες εκείνων που αναζητούν εργασία η ΔΥΠΑ ενεργοποίησε από τις 13 Μαΐου το ψηφιακό εργαλείο JOBmatch.

Οι επιχειρήσεις ανεβάζουν στην πλατφόρμα (JOBmatch.dypa.gov.gr) τις διαθέσιμες θέσεις (ειδικότητα, τύπος εργασίας, μισθός) ενώ αντίστοιχα οι εργαζόμενοι «κατεβάζουν» την εφαρμογή, (JOBmatch) και δημιουργούν προφίλ δίνοντας το περίγραμμα της θέσης που αναζητούν (επάγγελμα, ωράριο, περιοχή, εύρος μισθού και διαθεσιμότητα). Οι εργοδότες επιλέγουν τον κατάλληλο υποψήφιο, κλείνουν συνέντευξη και ο δρόμος της πρόσληψης ανοίγει.

«Από την Δευτέρα έχουν μπει πάνω από 5.000 πολίτες, πάνω 1.000 επιχειρήσεις πάνω από 3000 ταιριάσματα έχουν γίνει βλέπουμε έχει μεγάλη ανταπόκριση», δήλωσε ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.

H ηλεκτρονική διαπραγμάτευση μέσω του job match αφορά μισθό και ωράριο και οδηγεί σε ατομική συμφωνία αφήνοντας στην άκρη θεσμικούς όρους και επιδόματα της συλλογικής σύμβασης, υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ενώ τονίζουν ότι οι αποδοχές της θερινής σεζόν δεν καλύπτουν τις ανάγκες διαβίωσης των εποχικά εργαζόμενων για τον υπόλοιπο χρόνο.

«Με 3 μήνες ταμείο ανεργίας δεν μπορεί να επιβιώσει κανείς. Είναι αναγκαίο να γίνει η επαναφορά του ταμείου στα προ μνημονίων επίπεδα στους 5 μήνες», τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τουρισμού – Επισιτισμού, Γιώργος Χότζογλου.

Πιο εύκολη εμφανίζεται η κάλυψη των κενών σε εργαζόμενους γενικών καθηκόντων ωστόσο δυσεύρετοι είναι κυρίως μάγειρες, chef, ρεσεψιονιστ και καμαριέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ