ΧΡΗΜΑ

Φθηνή στέγη: Επιχορηγήσεις και ανακαινίσεις περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης

Φθηνή στέγη: Επιχορηγήσεις και ανακαινίσεις περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης
«Σημαντικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης» είπε ο κ. Σκέρτσος ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Απάντηση στο πρόβλημα των ακριβών ενοικίων -ένα ζήτημα που ταλανίζει ειδικά τα νέα ζευγάρια- επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση με ένα σχέδιο για «φθηνή στέγη». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιχορηγήσεις και άτοκα δάνεια, ενώ κεντρικό άξονα αποτελεί η ανακαίνιση παλαιών σπιτιών.

Τις ανακοινώσεις για τo πλέγμα παρεμβάσεων που αφορούν τη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης προανήγγειλε σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος .

Όπως σημείωσε η κυβέρνηση, με τρόπο συστηματικό, και χωρίς μεγάλη δημοσιότητα, εδώ και 1 - 1,5 χρόνο, έχει προχωρήσει στη «συστηματική καταγραφή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία».

Είναι ένα θέμα που συνδέεται με την φθηνότερη στέγη, εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας.

Η αύξηση της προσφοράς ακινήτων θα επιφέρει τη μείωση των τιμών, συμπλήρωσε και προανήγγειλε σημαντικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Έχουμε δουλέψει σειρά προτάσεων, παρεμβάσεων και πολιτικών που στοχεύουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας, ειδικότερα των νέων ανθρώπων σε φθηνότερα ακίνητα» σημείωσε.

Ο Άκης Σκέρτσος παρατήρησε ότι θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για «ένα στρατηγικό σχέδιο με βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις».

Στο ερώτημα δε, τι μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμο, απάντησε: «Μπορούμε και θα τρέξουμε πολλές παρεμβάσεις με δράσεις κρατικών ενισχύσεων, που θα φθάσουν άμεσα στα χέρια των δικαιούχων».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο υπουργός Επικρατείας έδωσε ένα ακόμη στοιχείο, λέγοντας ότι «το κέντρο της Αθήνας πρέπει πρωτίστως να επανακατοικηθεί».

Αυτό συνεπάγεται κίνητρα για φθηνότερη στέγη στους νέους, που θα έλθουν να κατοικήσουν «σε μαραμένες οικονομικά και κοινωνικά περιοχές. Έχουμε δει τα τελευταία 10 - 15 χρόνια σημαντική υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας» επισήμανε.

Η ανακαίνιση στο επίκεντρο του σχεδιασμού

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, κεντρικό άξονα του κυβερνητικού σχεδίου αποτελεί η ανακαίνιση παλαιών σπιτιών. Οι ιδιοκτήτες ή οι ενοικιαστές θα λάβουν χρήματα στο χέρι για ανακαινίσεις παλαιών ακινήτων που δεν μπορούν να κατοικηθούν, επειδή βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, ή συμπληρωματικά θα λάβουν και επιδότηση ενοικίου.

Οι εν λόγω ενισχύσεις θα έχουν διπλή μορφή. Είτε θα χορηγηθούν ως κρατική επιχορήγηση, είτε ως άτοκα δάνεια ύψους 25.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος και θα έχει διάρκεια αποπληρωμής τα 15 έτη.

Δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος θα είναι οι νέοι έως 29 ετών και νέα ζευγάρια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

Οι πόροι ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των μέτρων που αφορούν στη στέγαση προέρχονται από τις εισφορές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ), ενώ προβλέπεται και η αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου και συμπράξεις με ιδιώτες.

Στο ίδιο πλέγμα παρεμβάσεων περιλαμβάνεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου και συμπράξεις με ιδιώτες. Σε πρώτο πλάνο για να δοθούν μπαίνουν 200 οικόπεδα, 100 κτίρια και 100 κενά καταστήματα που βρίσκονται στην κατοχή του πρώην ΟΑΕΔ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ