ΧΡΗΜΑ

Χατζηδάκης: Τριπλή αύξηση στις συντάξεις - Ποιοι θα ωφεληθούν

Χατζηδάκης: Τριπλή αύξηση στις συντάξεις - Ποιοι θα ωφεληθούν
ΙΝΤΙΜΕ / ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Ανάσα» για το πορτοφόλι των χαμηλοσυνταξιούχων θα είναι η τριπλή αύξηση που θα δουν στις συντάξεις τους από το 2023, χωρίς όμως να διευκρινίσει το ύψος των αυξήσεων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας πως η πρώτη από αυτές ήταν ήδη στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και δεν προέκυψε λόγω της κρίσης.

Όπως τόνισε το ύψος των αυξήσεων καθορίζεται από το ποσοστό του ΑΕΠ και αφορά όλους τους συνταξιούχους, πλην εκείνων που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά.

Η δεύτερη αύξηση είναι έμμεση και προκύπτει από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους. Όπως σημείωσε, θετικά θα επηρεαστούν αυτοί που έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι.

Η τρίτη αύξηση στις συντάξεις θα προέλθει από την τέταρτη δόση επανυπολογισμού συντάξεων του νόμου Βρούτση, που σημαίνει ότι άλλοι 150.000 συνταξιούχοι με ασφαλιστικό βίο πάνω από 30 έτη θα δουν αύξηση.

Όπως είπε ο υπουργός, κάποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν και τις τρεις αυξήσεις.
Σημείωσε ότι πρόκειται για μόνιμες αυξήσεις και υπογράμμισε ότι θα υπήρχαν μεγαλύτερα περιθώρια για αυξήσεις, «αν δεν είχαμε την συμφορά με την ενεργειακή κρίση».

Αυξήσεις έως 7% θα δοθούν αναδρομικά το Μάρτιο

Το Μάρτιο του 2023, με αναδρομική ισχύ από την Πρωτοχρονιά, θα καταβληθεί η επικείμενη αύξηση των συντάξεων, η οποία θα ανέλθει στο 7%.

Η αύξηση των συντάξεων που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2023 θα εφαρμοστεί τόσο στον κλάδο της Εθνικής Σύνταξης όσο και στον κλάδο της ανταποδοτικής σύνταξης.

Ως προς το ποιοι θα δουν πραγματικές αυξήσεις στο καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξή τους, αυτοί είναι οι εξής:

  • Ολοι οι νέοι συνταξιούχοι (δηλαδή όσοι βγήκαν στη σύνταξη από 13/5/2016 και μετά).
  • Οσοι παλαιοί συνταξιούχοι διατηρούν προσωπική διαφορά, μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης, αλλά αυτή η προσωπική διαφορά είναι μικρότερη από το ποσό της αύξησης.
  • Αυτοί που θα δουν λογιστική και όχι πραγματική αύξηση θα είναι οι παλαιοί συνταξιούχοι (όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τις 13/5/2016), οι οποίοι έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ