ΧΡΗΜΑ

Οι κερδισμένοι των νέων επιδοτήσεων σε φωτοβολταϊκά, θερμοσίφωνες και εξοικονόμηση ενέργειας

Οι κερδισμένοι των νέων επιδοτήσεων σε φωτοβολταϊκά, θερμοσίφωνες και εξοικονόμηση ενέργειας
Όσα πρέπει να γνωρίζετε Pixabay

Τέσσερα προγράμματα που αφορούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, την αγορά ηλιακών θερμοσίφωνων, την αλλαγή οικιακών συσκευών, καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας από μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας που στόχο έχουν την μείωση της ενεργειακής δαπάνης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Κερδισμένοι των επιδοτούμενων προγραμμάτων που προκηρύσσει εντός του έτους το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα είναι τόσο τα νοικοκυριά, όσο και οι μικρές / μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να γίνουν πιο «φιλικές» προς το περιβάλλον.

Πιο αναλυτικά τα τέσσερα προγράμματα είναι:

«Αλλάζω συσκευή»

Για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή» για αναμένεται έγκριση από τις Βρυξέλλες προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι επιλαχόντες, πέρα από εκείνους που έχουν ήδη ανακοινωθεί. «Όσο υπάρχουν επιλαχόντες θα προσπαθούμε να βρίσκουμε κονδύλια», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. παρατείνεται μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2022 η καταληκτική ημερομηνία αγορών για αγορά νέων μη ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών,με χρήση κουπονιών μέσω του Προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Υπενθυμίζεται πως από το βήμα της 86ης ΔΕΘ ανακοινώθηκε ότι αυξάνονται κατά 200.000, με πρόσθετο κονδύλι 140 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», με τους νέους δικαιούχους να είναι από τη λίστα επιλαχόντων.

Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση έως και 50% για την αγορά της νέας συσκευής που θα αντικαταστήσει παλιά, ενεργοβόρα κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες.

Ενώ για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής, θα πρέπει να πραγματοποιείται ταυτόχρονη απόσυρση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία.

Ηλιακοί θερμοσίφωνες

Το πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες θα έχει προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ, για το οποίο στόχος της κυβέρνησης είναι η προκήρυξη να γίνει έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το νέο πρόγραμμα επιδότησης που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντικατάσταση του παλαιού τύπου ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς, προβλέπει μέσο κόστος αγοράς από 800 έως και 1.000 ευρώ και υπολογίζεται πως θα έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων έως το τέλος του έτους.

Η διαδικασία το πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων θερμοσίφωνων και την αγορά και τοποθέτηση ηλιακών θα ακολουθεί το μοτίβο του «Εξοικονομώ» και του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» όπως είχε δηλώσει προ ημερών ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των κριτηρίων που θα πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι, αν και το πιθανότερο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις είναι πως οι επιδοτήσεις θα δοθούν με συγκεκριμένα κριτήρια – εισοδηματικά και κοινωνικά – αντίστοιχα με εκείνα που ίσχυσαν στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών.

«Εξοικονομώ για επιχειρήσεις»

Εντός των επόμενων ημερών θα γίνει η προδημοσίευση του οδηγού του προγράμματος «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις», ύψους 200 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι της δράσης είναι οι υφιστάµενες µεσαίες, µικρές και πολύ µικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εµπόριο, στις υπηρεσίες και στον τουρισµό (µε όριο τις 100 κλίνες).

Για τους κλάδους εµπορίου και υπηρεσιών ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισµού (χωρίς ΦΠΑ) έως 100.000 ευρώ. Για τουριστικές επιχειρήσεις επιδοτούνται έργα συνολικού προϋπολογισµού από 50.000 έως και 500.000 ευρώ, µε το ποσοστό ενίσχυσης στις µεσαίες επιχειρήσεις να είναι 40% και στις πολύ µικρές και µικρές να είναι 50%. Κάθε επιχείρηση είναι δυνατόν να υποβάλει αίτηση χρηµατοδότησης ανά ΑΦΜ των οποίων ο µέγιστος επιλέξιµος προϋπολογισµός δεν µπορεί να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ.

Οπως προβλέπει ο οδηγός του προγράµµατος, µέσω της δράσης θα πρέπει να επιτυγχάνεται η µείωση των εκπεµπόµενων ρύπων (CO2) κατά τουλάχιστον 30%, η εξοικονόµηση πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 30% και η αναβάθµιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) κατά τουλάχιστον δύο ενεργειακές κλάσεις. H τεκµηρίωση της αναγκαιότητας των επεµβάσεων προκύπτει αποκλειστικά από την έκθεση αποτελεσµάτων του ενεργειακού ελέγχου ή/ και από το ΠΕΑ.

Ενδεικτικά, οι επιλέξιµες επεµβάσεις περιλαµβάνουν την ενεργειακή αναβάθµιση κτιριακού κελύφους (όπως θερµοµόνωση αδιαφανών δοµικών στοιχείων, αντικατάσταση διαφανών δοµικών στοιχείων και εγκατάσταση συστηµάτων σκίασης), την εγκατάσταση συστηµάτων σκίασης, την αναβάθµιση συστήµατος φωτισµού (εσωτερικού και εξωτερικού) και επεµβάσεις εξοικονόµησης ενέργειας σε συστήµατα θέρµανσης χώρων. Σε αυτού του είδους τις επεµβάσεις ανήκουν η αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερµότητας, η ενίσχυση θερµοµόνωσης δικτύων διανοµής, η αντικατάσταση τερµατικών µονάδων από νέες, ενεργειακά αποδοτικότερες, η τοποθέτηση αντλίας θερµότητας και η αντικατάσταση µονάδων αποθήκευσης από νέες, ενεργειακά αποδοτικότερες.

Οι επιλέξιµες δαπάνες διακρίνονται σε αυτές που αφορούν την υλοποίηση των επεµβάσεων και σε άυλες που σχετίζονται µε τη σύνταξη, την υποβολή και την παρακολούθηση της αίτησης καθώς και τον τελικό έλεγχο επίτευξης των ελάχιστων ενεργειακών στόχων. Περιλαµβάνουν, ενδεικτικά, την αµοιβή του ενεργειακού ελεγκτή και του ενεργειακού επιθεωρητή, τις αµοιβές µηχανικών για την έκδοση ταυτότητας κτιρίου, την εκπόνηση των απαραίτητων µελετών, την έκδοση των απαραίτητων αδειών κ.τ.λ.

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Στα «σκαριά» βρίσκεται το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 86ης ΔΕΘ. Το νέο πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση για εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ρεύματος από τον ήλιο από νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες.

Το πρόγραμμα αφορά εγκατάσταση 250.000 φωτοβολταϊκών σε 150.000 σε στέγες κατοικιών, 75.000 σε στέγες επιχειρήσεων και 75.000 σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και σύμφωνα με τις πληροφορίες προβλέπεται επιδότηση 40%-60%.

Ήδη έχει ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση που διασφαλίζει τον απαιτούμενο «ηλεκτρικό χώρο» στο δίκτυο διανομής, ενώ είναι έτοιμη η πλατφόρμα υποδοχής των αιτημάτων του ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι η προκήρυξη έως τον Ιανουάριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ