ΧΡΗΜΑ

«Καλάθι νοικοκυριού» - Γεωργιάδης: Έπεσαν οι τιμές σε 101 προϊόντα - Θα επιβάλλονται πρόστιμα

«Καλάθι νοικοκυριού» - Γεωργιάδης: Έπεσαν οι τιμές σε 101 προϊόντα - Θα επιβάλλονται πρόστιμα
Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι κάθε Τετάρτη θα δημοσιοποιεί ποια θα είναι η επιχείρηση με τα πιο φθηνά προϊόντα ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / EUROKINISSI

Χαμηλότερες τιμές έχουν 101 προϊόντα που έχουν μπει στο «καλάθι του νοικοκυριού» σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, είπε ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υπογράμμισε επίσης ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσες εταιρείες δεν τηρούν το μέτρο.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων που επισκέφθηκε σήμερα Πέμπτη (10/11) το σούπερ μάρκετ Μασούτης, που έκανε τις καλύτερες τιμές στο «καλάθι του νοικοκυριού», κάθε Τετάρτη θα δημοσιοποιεί ποια θα είναι η επιχείρηση με τα πιο φθηνά προϊόντα και θα την επισκέπτεται.

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι πηγαίνει στα σούπερ μάρκετ χωρίς τις κάμερες και παρακολουθεί αν εφαρμόζονται τα μέτρα για το καλάθι του νοικοκυριού. Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα μία επίσκεψη που έκανε το Σάββατο σε σούπερ μάρκετ και είπε ότι δεν μπορούσε να διακρίνει το ειδικό ταμπελάκι.

«Χρειαζόμασταν μεγεθυντικό φακό», είπε «για να δούμε την ειδική σήμανση για το καλάθι του νοικοκυριού». Και πρόσθεσε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και όσοι δεν τηρούν τα μέτρα, θα έχουν πρόστιμα.

«Είμαστε στη δεύτερη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου γιατί πολλοί αμφισβήτησαν ότι θα λειτουργήσει το μέτρο και πίστευαν ότι ήταν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα» τόνισε και σημείωσε: «Από τα προϊόντα που είχαν μπει στο καλάθι του νοικοκυριού την περασμένη εβδομάδα 644 έμειναν ακριβώς τα ίδια, ίδια συσκευασία, ίδιο προϊόν. Από αυτά δύο ανέβηκαν, σε αλυσίδα με μεγάλες μειώσεις σε όλα τα άλλα, 101 έχουν μικρότερη τιμή αυτήν την εβδομάδα και 541 έχουν τις ίδιες τιμές», σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, την προηγούμενη εβδομάδα το γάλα είχε 1,12 ευρώ σε δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ ενώ αυτή την εβδομάδα σε τέσσερις. Αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, δείχνει ότι τα σούπερ μάρκετ καταφέρνουν και κάνουν σοβαρές προσφορές.

Αποκάλυψε μάλιστα, ότι αυτή την εβδομάδα αλυσίδα σούπερ μάρκετ έχει βγάλει επώνυμο γάλα με 1,20 ευρώ.

Αναφέρθηκε και στην επάρκεια των προϊόντων που είναι στο «καλάθι του νοικοκυριού», τονίζοντας ότι οι καταναλωτές πρέπει να βρίσκουν τα προϊόντα με τις καλύτερες τιμές.

Στη λίστα που έκανε γνωστή ο αρμόδιος υπουργός καταγράφεται η διαφορά στις τιμές σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα λειτουργίας και το ποσοστό της ιδιωτικής ετικέτας στα προϊόντα που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού» κάθε αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων με τους οποίους θα συζητήσει.

«Θέλω μια ανθρώπινη συνεννόηση, η συνεννόηση μπορεί να βοηθήσει και θα οδηγήσει τη βιομηχανία να μπει πιο γερά στα καλάθι, δεν έχω αμφιβολία» είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ