ΧΡΗΜΑ

Έρευνα: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τη Black Friday, πόσα θα ξοδέψουν

Έρευνα: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τη Black Friday, πόσα θα ξοδέψουν
Στα 120 εκατ. ευρώ εκτιμάται φέτος η αγορά της Black Friday σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΛΠΕ. ΙΝΤΙΜΕ

Ένας στους πέντε καταναλωτές δηλώνει πως θα ψωνίσει προϊόντα τη φετινή Black Friday με τη μέση δαπάνη να φτάνει τα 146 ευρώ.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα καταναλωτικού κλίματος που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος το ποσοστό όσων θα ψωνίσουν είναι μεγαλύτερο στις ηλικίες 18-44 ετών και ειδικά στο ηλικιακό γκρουπ 25-35 ετών όπου φτάνει το 32%, δηλαδή 1 στους 3 αγοραστές ηλικίας 25-35 ετών θα αγοράσει την εκπτωτική αυτή περίοδο.Αντίθετα τα ποσοστά στις ηλικίες άνω των 45 ετών είναι κάτω του 18%.

Επίσης είναι 2 φορές πιο πιθανό να αγοράσει κάποιο προϊόν την περίοδο της Βlack Friday ένας καταναλωτής που κάνει συστηματικά ηλεκτρονικές αγορές (28%) συγκριτικά με τους υπόλοιπους αγοραστές που επιλέγουν το δίκτυο φυσικών καταστημάτων (14%).

Στα 120 εκατ. ευρώ η αγορά της Black Friday

Το ύψος της εκτιμώμενης δαπάνης για αγορές την περίοδο της Black Friday για όσους επιλέξουν να πραγματοποιήσουν αγορές, μεσοσταθμικά εκτιμάται σε 146 ευρώ κατά κεφαλήν. Πρόκειται για μια εκτίμηση δαπάνης άνω των 120 εκατ. ευρώ. Το 80% εκτιμά ότι δεν θα δαπανήσει τίποτα, το 8% μέχρι 50 ευρώ, το 6% έως 100 ευρώ, το 4% από 101 έως 200 ευρώ, το 2% από 200 έως 500 ευρώ και το 1% πάνω από 500 ευρώ.

Ένα σημαντικό μερίδιο αυτών των αγορών αφορούν στις αγορές των Χριστουγέννων. Συγκεκριμένα από το 20% το οποίο θα πραγματοποιήσει αγορές την περίοδο του Black Friday το 7%, δηλαδή περίπου 1 στους 3, θα κάνει το μεγαλύτερο μέρος των αγορών του για τα Χριστούγεννα, την περίοδο του Black Friday

2 στους 3 θέλουν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια των εκπτώσεων

Σε σχέση με τις απόψεις των καταναλωτών για την περίοδο του Black Friday, το 53% θεωρεί ότι η περίοδος της Black Friday είναι μία ακόμα περίοδος εκπτώσεων σαν όλες τις άλλες, με το 22% να διαφωνεί.

Το 13% θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει η εκπτωτική αυτή περίοδος, ενώ το 44% διαφωνεί και δεν τη θεωρεί αναγκαία. Η αιτία φαίνεται να είναι ότι οι καταναλωτές δεν βλέπουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο εκπτώσεων σε σχέση με τις άλλες εκπτωτικές περιόδους του χρόνου.

Το 6% δηλώνει ότι η περίοδος της Black Friday έχει καλύτερες εκπτώσεις σε σχέση με τις άλλες εκπτωτικές περιόδους ενώ το 61% διαφωνεί και θεωρεί ότι δεν υπάρχουν πρακτικές διαφορές. Παρόλα αυτά η πλειοψηφία των καταναλωτών σε ποσοστό 65%, 2 στους 3, θα ήθελε να είναι μεγαλύτερη η διάρκεια εκπτώσεων και μόλις 10% είναι ικανοποιημένο με τη σημερινή διάρκεια.

Σύμφωνα με τον ΣΕΛΠΕ τα στοιχεία δείχνουν ότι «παρά τα προβλήματα λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού θα κάνει τις αγορές του τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο κάτι που είναι αποτέλεσμα και της ανάγκης για εξοικονόμηση χρημάτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ