ΧΡΗΜΑ

«Ντεμπούτο» για «καλάθια» των γιορτών – Ποιες επιχειρήσεις συμμετέχουν

«Ντεμπούτο» για «καλάθια» των γιορτών – Ποιες επιχειρήσεις συμμετέχουν
Οι αλυσίδες παιχνιδιών που συμμετέχουν από σήμερα στο «Καλάθι του Άη Βασίλη» ενώ μπαίνει σε εφαρμογή και το «Καλάθι των Χριστουγέννων». Eurokinissi

Πρεμιέρα κάνουν σήμερα το «καλάθι των Χριστουγέννων» στα σούπερ μάρκετ και το «καλάθι του Άη Βασίλη» στα καταστήματα παιχνιδιών, με το πρώτο να διαρκεί έως τις 4 Ιανουαρίου και το δεύτερο έως και τις 11 Ιανουαρίου 2023.

Το «καλάθι του νοικοκυριού» μπαίνει σήμερα στην 7η εβδομάδα εφαρμογής του και για την περίοδο των εορτών ...μετονομάζεται σε «καλάθι των Χριστουγέννων» καθώς προστίθενται 4 κατηγορίες προϊόντων που έχουν αυξημένη ζήτηση λόγω των γιορτών.

Συγκεκριμένα στην κατηγορία του κρέατος, «μπαίνουν» η γαλοπούλα και το μοσχάρι - πέραν του κοτόπουλου και χοιρινού που ήδη υπάρχουν- ενώ προστίθενται επιπλέον: βασιλόπιτα ή τσουρέκι και η σοκολάτα.

«Καλάθι Νοικοκυριού»: Σήμερα τα αναλυτικά στοιχεία από τον Α. Γεωργιάδη

Με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για τις ανανεωμένες λίστες των σούπερ μάρκετ, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, την 7η εβδομάδα εφαρμογής του «Καλαθιού» από τα 850 προϊόντα, αυξήθηκαν τα 48 (6%), 129 (15%) μειώθηκαν και τα υπόλοιπα 673 (79%) παρέμειναν ίδια.

Σήμερα στις 9:30 το πρωί, ο κ. Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος και ο υπεύθυνος του e-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ, Γιάννης Δοξαράς θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία θα παρουσιάσουν συγκεντρωτικά στοιχεία και αναλυτικούς πίνακες για την πορεία στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», στις 2 Νοεμβρίου 2002, έως και σήμερα.

«Καλάθι του Άη Βασίλη»: Με 10 αλυσίδες και περίπου 700 κωδικούς παιχνιδιών

Την ίδια στιγμή, από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή η νέα πρωτοβουλία «Το καλάθι του Άη Βασίλη» που αφορά στα παιχνίδια και τις χριστουγεννιάτικες αγορές που κάνουν οι καταναλωτές για τα μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης στο μέτρο θα συμμετάσχουν συνολικά 10 αλυσίδες με 600-700 κωδικούς παιχνιδιών και συγκεκριμένα οι: Max Stores, Mουστάκας ,Toys-shop.gr, Patini.gr, Jumbo.gr, Perfect toys, Koumis toys, Toy city, Mothercare, Comfuzio.

Υπενθυμίζεται ότι το «Καλάθι του Άη Βασίλη» είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις του κλάδου με ετήσιο τζίρο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ενώ τα μικρότερα καταστήματα συμμετέχουν εθελοντικά.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει διαμόρφωσε 10 κατηγορίες από τις οποίες οι επιχειρήσεις εντάσσουν στις λίστες τους τουλάχιστον ένα προϊόν και το διαθέτουν σε προσιτή τιμή, ιδίως συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας.

Αναλυτικά οι κατηγορίες:

  1. Επιτραπέζια / Παζλ

  2. Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης)

  3. Βρεφικά παιχνίδια

  4. Φιγούρες δράσης

  5. Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια)

  6. Οχήματα - Τηλεκατευθυνόμενα

  7. Ηλεκτρονικά παιχνίδια

  8. Αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα)

  9. Λούτρινα

  10. Μουσικά παιχνίδια

Οι λίστες των επιχειρήσεων θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα e-καταναλωτής ενώ τα προϊόντα θα φέρουν στο ράφι πώλησης το ειδικό σήμα που έχει δημιουργηθεί ώστε να τα γνωρίζουν οι καταναλωτές. Παράλληλα, κατάλογος των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι» μαζί με τις τιμές τους θα πρέπει να βρίσκεται σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ