ΧΡΗΜΑ

ΔΥΠΑ: Τα προγράμματα εργασίας του 2023

ΔΥΠΑ: Τα προγράμματα εργασίας του 2023
Συνολικά 218.000 άνεργοι και εργαζόμενοι θα ωφεληθούν από τα δύο μεγάλα προγράμματα εργασίας που θα «τρέξουν» το 2023 Pixabay

Συνολικά 218.000 άνεργοι και εργαζόμενοι θα ωφεληθούν από τα δύο μεγάλα προγράμματα που θα τρέξει το υπουργείο Εργασίας το 2023, μαζί με την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Συγκεκριμένα, συνολικά 150.000 εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους της οικονομίας θα έχουν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους με το νέο Πρόγραμμα «Πάω Μπροστά» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τρία προγράμματα από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), τα οποία σε συνδυασμό με τρία επιπλέον προγράμματα που θα τεθούν σε λειτουργία το 2023 θα οδηγήσουν στην κάλυψη 68.000 νέων θέσεων εργασίας με ιδιαίτερη έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους, σε νέους, σε γυναίκες, σε άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, αλλά και σε ανέργους σε περιοχές υψηλής ανεργίας.

Πιο αναλυτικά:

Πρόγραμμα κατάρτισης 150.000 εργαζομένων

Για πρώτη φορά, η ΔΥΠΑ, σε συνεργασία με τα Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔιΒιΜ) των Πανεπιστημίων, διεθνείς κολοσσούς τεχνολογίας και αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ), θα προσφέρει στους εργαζόμενους μία μεγάλη λίστα επιμέρους προγραμμάτων κατάρτισης με έμφαση στις ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, από τα οποία θα μπορούν να επιλέξουν, ανάλογα με το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τους προφίλ.

Ενδεικτικά, οι επιλογές θα περιλαμβάνουν από βασικά ψηφιακά εργαλεία γραφείου, προγράμματα για social media marketing και διαχείριση e-shop, μέχρι αντικείμενα πιο υψηλής εξειδίκευσης όπως data analytics, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, logistics και υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα.

Στόχος είναι οι εργαζόμενοι να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων τάσεων στους χώρους εργασίας, να αναβαθμίσουν τις προοπτικές τους και κατά συνέπεια να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.

Δείτε (κλικ εδώ) ποιοι είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος.

Δουλειά για σένα

Στις 7/12 άνοιξε η πλατφόρμα για τα τρία πρώτα αναβαθμισμένα προγράμματα της ΔΥΠΑ για ενίσχυση της απασχόλησης, που θα οδηγήσουν στην δημιουργία 30.000 νέων θέσεων εργασίας.

Πρόκειται για το πρώτο σκέλος των προγραμμάτων επιδοτούμενης απασχόλησης που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας στις αρχές του μήνα και προβλέπει την κάλυψη 37.750 θέσεων εργασίας, από τις συνολικά 68.000 νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο της «κοινωνικής πολιτικής» της κυβέρνησης.

Επιπλέον, εντός του 2023 θα ξεκινήσουν και τα άλλα τρία προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα οποία είναι τα ακόλουθα:

  1. Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας 5.000 ανέργων, ηλικίας 18-66 ετών, με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες με συνολικό προϋπολογισμό: 50 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 80% του μισθολογικού κόστους για μια περίοδο 15 μηνών με υποχρέωση για διατήρηση της θέσης 5 επιπλέον μήνες μετά τη λήξη της επιχορήγησης.
  2. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων-επανειδίκευσης και βραχυπρόθεσμης απασχόλησης για 15.000 ανέργους (25-45 ετών) με συνολικό προϋπολογισμό: 92 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 100% του μισθολογικού κόστους για μια περίοδο 6 μηνών με υποχρέωση για διατήρηση της θέσης 2 επιπλέον μήνες μετά τη λήξη της επιχορήγησης.
  3. Πιλοτικά προγράμματα συνδυασμένων δράσεων (συμβουλευτικής, πιστοποιημένης κατάρτισης και απασχόλησης) σε τέσσερις τουλάχιστον πόλεις στην ελληνική επικράτεια. Ο πρώτος κύκλος αφορά σε 17.750 ανέργους με συνολικό προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ, ενώ τα προγράμματα θα παραμένουν ανοιχτά μέχρι να εξαντληθεί ο προϋπολογισμός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ