ΧΡΗΜΑ

Ρεύμα: Πόσο θα πληρώσουμε τον Φεβρουάριο - Οι χρεώσεις των παρόχων

Ρεύμα: Πόσο θα πληρώσουμε τον Φεβρουάριο - Οι χρεώσεις των παρόχων
EUROKINISSI

Σημαντικά μειωμένες είναι οι χρεώσεις στα τιμολόγια του ρεύματος για το Φεβρουάριο με αρωγό την «βουτιά» των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, αλλά και την τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου που τον Ιανουάριο κατέγραψε επίπεδα που θυμίζουν εποχές προ ενεργειακής κρίσης.

Την αρχή έκανε η ΔΕΗ ανακοινώνοντας κατακόρυφη πτώση, που φτάνει ακόμη και το 65% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα ονομαστικά τιμολόγια ρεύματος Φεβρουαρίου, με τις χρεώσεις να διαμορφώνονται χαμηλότερα και από τα 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι υπόλοιποι πάροχοι με τις εκτιμήσεις, κατεβάζοντας τις χρεώσεις ακόμα και κάτω από τα 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Μεταξύ άλλων, η Elpedison ανακοίνωσε χρέωση 0,195 ευρώ ανά κιλοβατώρα, τιμή που μειώνεται επιπλέον στα προγράμματά που παρέχουν και έκπτωση για την εμπρόθεσμη πληρωμή των λογαριασμών, ενώ ο ΗΡΩΝ μείωσε την τιμή της κιλοβατώρας στα 0,1897 ευρώ/kWh.

Βέβαια, διαφορετική θα είναι η τιμή που θα πληρώσει ο καταναλωτής, καθώς το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από το ύψος της επιδότησης, επί της κατανάλωσης, ωστόσο, τον Φεβρουάριο δεν αποκλείεται να ισχύουν τελικές τιμές ακόμη και κάτω από τα 0,09 με 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οι τιμές του Φεβρουαρίου

ΔΕΗ: Η χρέωση διαμορφώθηκε στα 19,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για την 1η κλίμακα κατανάλωσης (έως 500 kWh μηνιαίως). Στα 21,1 λεπτά ανά kWh διαμορφώνεται η χρέωση της κατανάλωσης άνω των 500 kWh. Στα 15,8 λεπτά/kWh για το νυχτερινό ρεύμα.

Elpedison: Προβλέπεται χρέωση 0,195 λεπτά ανά kWh στο βασικό της πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό έχει μηδενικό πάγιο, με την Elpedison να διαθέτει επίσης ένα πρόγραμμα με έκπτωση συνέπειας (και πάγιο 5 ευρώ), η χρέωση του οποίου είναι 0,167 λεπτά ανά kWh, στην περίπτωση εμπρόθεσμης εξόφλησης του λογαριασμού.

ΗΡΩΝ: Η χρέωση είναι 0,1897 λεπτά ανά κιλοβατώρα με το συνδυαστικό πρόγραμμα ρεύματος και φυσικού αερίου DOUBLE GENEROUSHOME. Αφορά τους πελάτες της εταιρείας που πληρώνουν εμπρόθεσμα και έτσι πετυχαίνουν έκπτωση στην τιμή.

Protergia: Ανακοίνωσε χρέωση 0,248 λεπτά του ευρώ ανά kWh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης.

ΖeniΘ: Η χρέωση διαμορφώνεται στα 0,1949 λεπτά του ευρώ ανά kWh τον Φεβρουάριο.

Watt & Volt: Θα ισχύει χρέωση 0,245 λεπτά ανά kWh, στο πρόγραμμα Zero.

Αέριο Αττικής: Η χρέωση είναι 0,122 λεπτά ανά κιλοβατώρα, στο φυσικό αέριο για ιδιώτες, για τον Φεβρουάριο.

NRG: Η χρέωση για τον Φεβρουάριο ανέρχεται σε 0,22 ευρώ/kWh.

ΕΛΙΝ: Ανακοίνωσε χρέωση 0,185 λεπτά του ευρώ ανά kWh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης στο πρόγραμμα Power On! Home Comfort.

Volterra: Θα ισχύει χρέωση 0,209 λεπτά ανά kWh.

Πότε θα σταματήσουν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς

Απάντηση στο ερώτημα «πότε θα σταματήσει η επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος» έδωσε ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας εντός της εβδομάδας, δηλώνοντας: «Όταν οι ανταγωνιστικές χρεώσεις πέσουν στα 0.15 με 0.16 ευρώ ανα κιλοβατώρα, τότε θα σταματήσει η επιχορήγηση των νοικοκυριών», αναφερόμενος στους τιμοκαταλόγους που ανακοινώνουν οι πάροχοι ρεύματος.

Υπενθυμίζεται πως το συνολικό κεφάλαιο που διατέθηκε σε επιδοτήσεις για τις χρεώσεις Ιανουαρίου ανέρχεται σε 840 εκατ. ευρώ, δηλαδή το διπλάσιο από αυτό που αξιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο.

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει να πριμοδοτηθεί η εξοικονόμηση και όχι η απλή οικονομική «στήριξη», καθώς βασική προτεραιότητα παραμένει η εξοικονόμηση ενέργειας, με φόντο τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη μείωση της κατανάλωσης.

Δείτε αναλυτικά τις κλίμακες των επιδοτήσεων στην κατανάλωση του ρεύματος για τον Ιανουάριο με ένα κλικ εδώ και τις χρεώσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενεέργειας στα τιμολόγια του Ιανουαρίου με ένα κλικ εδώ.

Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών

Τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών μεταξύ των προσφερόμενων τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρει η διαδικτυακή εφαρμογή «Energy Cost» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν, να συγκρίνουν και να ενημερώνονται για τις τιμές που ισχύουν στην αγορά και να βρουν τον οικονομικότερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή ή επαγγελματική χρήση.

Δείτε εδώ το «Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ