ΧΡΗΜΑ

Ρεύμα: Το φυσικό αέριο ρίχνει τις τιμές του Φεβρουαρίου

Ρεύμα: Το φυσικό αέριο ρίχνει τις τιμές του Φεβρουαρίου
Η πτώση που καταγράφηκε στις τιμές του φυσικού αερίου τις τελευταίες εβδομάδες ρίχνει τις χρεώσεις των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος Φωτογραφία Αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα 0,21 ευρώ/kWh ανέρχεται η μέση τιμή χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος από τους παρόχους, πριν από την εφαρμογή των κρατικών επιδοτήσεων για τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας πτώση άνω του 50% σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν κινήθηκε κοντά στα 0,44 ευρώ/KWh.

Οι υψηλές χρεώσεις του Ιανουαρίου οφείλονταν στην άνοδο των τιμών στην ενέργεια τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου και τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, με ώθηση κυρίως από το ακριβό φυσικό αέριο. Έτσι, αντίστοιχα, η πτώση που καταγράφηκε στις τιμές του φυσικού αερίου τις τελευταίες εβδομάδες ρίχνει τις χρεώσεις των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες βέβαια θα φτάσουν ακόμα χαμηλότερα στον καταναλωτή, μετά την εφαρμογή των επιδοτήσεων.

Δεδομένου του χαμηλότερου κόστους του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στο συμβόλαιο παράδοσης Φεβρουαρίου στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (TTF) , όπου κινείται κοντά στα 68 ευρώ/MHw, το κόστος ηλεκτροπαραγωγής στην ελληνική αγορά θα είναι σημαντικά μειωμένο, θυμίζοντας εποχές προ ενεργειακής κρίσης.

Σε αυτό το κλίμα, κατακόρυφη πτώση που φτάνει ακόμη και το 65% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε η ΔΕΗ στα ονομαστικά τιμολόγια ρεύματος Φεβρουαρίου, με τις χρεώσεις να διαμορφώνονται χαμηλότερα και από τα 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι υπόλοιποι πάροχοι με τις εκτιμήσεις, κατεβάζοντας τις χρεώσεις ακόμα και κάτω από τα 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ η μέση χρέωση ανέρχεται στα 0,21 ευρώ/kWh, με μείωση λίγο πάνω από το 50% σε σχέση με τον Ιανουάριο, αν και διαφορετική θα είναι η τιμή που θα πληρώσει ο καταναλωτής, καθώς το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από το ύψος της κρατικής επιδότησης.

Οι τιμές του Φεβρουαρίου

ΔΕΗ: Η χρέωση διαμορφώθηκε στα 19,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για την 1η κλίμακα κατανάλωσης (έως 500 kWh μηνιαίως). Στα 21,1 λεπτά ανά kWh διαμορφώνεται η χρέωση της κατανάλωσης άνω των 500 kWh. Στα 15,8 λεπτά/kWh για το νυχτερινό ρεύμα.

Elpedison: Προβλέπεται χρέωση 0,195 λεπτά ανά kWh στο βασικό της πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό έχει μηδενικό πάγιο, με την Elpedison να διαθέτει επίσης ένα πρόγραμμα με έκπτωση συνέπειας (και πάγιο 5 ευρώ), η χρέωση του οποίου είναι 0,167 λεπτά ανά kWh, στην περίπτωση εμπρόθεσμης εξόφλησης του λογαριασμού.

ΗΡΩΝ: Η χρέωση είναι 0,1897 λεπτά ανά κιλοβατώρα με το συνδυαστικό πρόγραμμα ρεύματος και φυσικού αερίου DOUBLE GENEROUSHOME. Αφορά τους πελάτες της εταιρείας που πληρώνουν εμπρόθεσμα και έτσι πετυχαίνουν έκπτωση στην τιμή.

Protergia: Ανακοίνωσε χρέωση 0,248 λεπτά του ευρώ ανά kWh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης.

ΖeniΘ: Η χρέωση διαμορφώνεται στα 0,1949 λεπτά του ευρώ ανά kWh τον Φεβρουάριο.

Watt & Volt: Θα ισχύει χρέωση 0,245 λεπτά ανά kWh, στο πρόγραμμα Zero.

Αέριο Αττικής: Η χρέωση είναι 0,122 λεπτά ανά κιλοβατώρα, στο φυσικό αέριο για ιδιώτες, για τον Φεβρουάριο.

NRG: Η χρέωση για τον Φεβρουάριο ανέρχεται σε 0,22 ευρώ/kWh.

ΕΛΙΝ: Ανακοίνωσε χρέωση 0,185 λεπτά του ευρώ ανά kWh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης στο πρόγραμμα Power On! Home Comfort.

Volterra: Θα ισχύει χρέωση 0,209 λεπτά ανά kWh.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ