ΧΡΗΜΑ

Διπλή παρέμβαση Μητσοτάκη για μισθούς

Διπλή παρέμβαση Μητσοτάκη για μισθούς
Την πρόθεση της κυβέρνησης για μια ακόμη αύξηση του κατώτατου μισθού και περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης Pixabay

Την πρόθεση της κυβέρνησης για μια ακόμη αύξηση του κατώτατου μισθού και περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την οικονομία, την ανάπτυξη και την ανεργία.

Πιο αναλυτικά, σχετικά με τη νέα αύξηση του κατώτατου, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε «Δεν είμαι σε θέση να την εξαγγείλω ακόμα, γιατί δε θα σεβόμουν τη διαδικασία η οποία προβλέπεται από το νόμο. Πιστεύω ότι θα είναι μια σημαντική αύξηση η οποία δεν θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων».

Η αύξηση τω μισθών έχει να κάνει με την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας μας, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως «θα το ζητήσει και η ίδια η αγορά εργασίας, να αυξηθούν οι μισθοί».

«Θέλουμε σταθερές δουλειές που να πληρώνουν καλύτερους μισθούς», τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα κίνητρα που έχουν θεσμοθετηθεί για τη μετατροπή της μερικής εργασίας σε εργασία πλήρους απασχόλησης, ενώ τόνισε πως 1η Απριλίου είναι «εύλογη ημερομηνία για την αύξηση των μισθών» καθώς τότε ξεκινάει η τουριστική περίοδος.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους δήλωσε πως είναι κάτι που εξετάζει η κυβέρνηση και πως θα παρουσιαστεί στο σχέδιο για την επόμενη τετραετία.

Όσον αφορά το διάστημα, από τώρα μέχρι τις εκλογές, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε πως «υπάρχουν δρομολογημένα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν».

Υπενθυμίζεται πως η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και η εξάλειψη του τέλους επιτηδεύματος αποτελεί πάγιο αίτημα των εργοδοτών, ειδικά με φόντο τη νεα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου.

Σε συνέντευξη του στο CNN GREECE ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), κ. Γιώργος Καρανίκας είχε δηλώσει σχετικά «πρέπει να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας», καθώς οι μικροί εργοδότες «παλεύουν για την επιβίωση τους, μετά και την ενεργειακή κρίση».

Μητσοτάκης προς εργοδότες: Πληρώστε περισσότερα

Το φαινόμενο έλλειψης εργαζομένων είναι παγκόσμιο και όχι μόνο ελληνικό, ωστόσο απευθύνθηκε στους εργοδότες τονίζοντας «Πληρώστε περισσότερα και θα βρείτε εργαζόμενους».

Αυτό είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου με θέμα «Οικονομία, Ανάπτυξη, Αγορά Εργασίας».

«Γνωρίζω καλά ότι υπάρχει ένα ζήτημα εξεύρεσης εργατικών χεριών», έχουν ανέβει τα μεροκάματα δήλωσε και απευθύνθηκε στους εργοδότες τονίζοντας «Πληρώστε περισσότερα και θα βρείτε εργαζόμενους».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «δεν μας ενδιαφέρει να μπορούμε να προσφέρουμε στους Έλληνες συμπολίτες μας, ειδικά στους νέους οποιαδήποτε δουλειά. Θέλουμε κατά προτίμηση οι δουλειές αυτές να είναι σταθερές και να πληρώνουν καλύτερους μισθούς για αυτό και έχουμε νομοθετήσει μια σειρά από κίνητρα».

Το 2024 θα υπάρχει νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο

Το 2024 θα υπάρχει νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του για την οικονομία, την ανάπτυξη και την ανεργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στο μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων από 1/1/2024.

Εξήγησε δε, πως θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στις αμοιβές δημοσίων υπαλλήλων από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

«Ναι θα έχουμε νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024. Ηδη όμως έχουν γίνει στοχευμένες παρεμβάσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Θυμίζω το 10% για τους γιατρούς αλλά και την λογική των πριμ παραγωγικότητας. Αυτό συνδέεται άρρηκτα και με την αξιολόγηση. Ήδη περνάμε στο μπόνους παραγωγικότητας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ