ΧΡΗΜΑ

Αντιολισθητικές αλυσίδες στο αυτοκίνητο: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο

Αντιολισθητικές αλυσίδες στο αυτοκίνητο: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο
Η περίοδος υποχρεωτικής χρήσης  - εφόσον υπάρχει ειδική οδηγία - είναι από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο INTIME NEWS / ΠΑΠΠΑ ΒΟΥΛΑ (Φωτογραφία αρχείου)

Με πρόστιμο κινδυνεύουν οι οδηγοί που δεν τοποθετήσουν αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματα τους, σε περίπτωση που κινούνται σε περιοχές για τις οποίες έχει εκδοθεί ειδική απόφαση λόγω καιρικών συνθηκών. 

Συγκεκριμένα, οι οδηγοί που δεν συμμορφώθουν στο μέτρο, όπου απαιτείται, θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 80 ευρώ, ενώ αν το όχημα δεν είναι εφοδιασμένο με τις ζώνες ασφαλείας που προβλέπονται το πρόστιμο είναι 200 ευρώ.

Η περίοδος υποχρεωτικής χρήσης - εφόσον υπάρχει ειδική οδηγία - είναι από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο.

Σημειώνεται πως η τήρηση των ανωτέρω αντιολισθητικών μέσων είναι υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές, που προβλέπουν ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν χρήση κατάλληλων αντιολισθητικών μέσων. Αυτά μπορεί να είναι αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών και χιονολάστιχα (που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S) και ισχύουν για τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών.

Πόσο κοστίζουν οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χωρίζονται σε 4 κατηγορίες με τιμές που ενδέχεται να ξεκινούν από τα 22 ευρώ για τις πιο οικονομικές και να φτάσουν τα 320 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του λάστιχου. Κατά συνέπεια, ακριβότερες είναι οι αλυσίδες για ένα όχημα τύπου τζιπ, ενώ για τα φορτηγά το κόστος μπορεί να φτάσει και στα 3.000 ευρώ.

Οι χιονοκουβέρτες ξεκινούν με τιμή περίπου στα 15 ευρώ και μπορεί να φτάσουν και τα 200 ευρώ περίπου.

Ακόμα ακριβότερες είναι οι αλυσίδες τύπου «αράχνη» ξεκινώντας από τα 150 ευρώ περίπου.

  • Συμβατικές

Οι συμβατικές αλυσίδες με το συρματόσχοινο είναι από τις πιο αξιόπιστες (αν τοποθετηθούν σωστά), είναι κατάλληλες για όλους τους τύπους αυτοκινήτων και σπάνια θα «προδώσουν» τον οδηγό. Οι αλυσίδες αυτές καθορίζονται από το πάχος των κρίκων τους και έτσι έχουμε δύο κατηγορίες: τις αλυσίδες των 16 χλστ. και εκείνες των 9 χλστ., με τις δεύτερες να χρησιμοποιούνται για αυτοκίνητα που διαθέτουν ελαστικό χαμηλού προφίλ ή βελτιωμένη ανάρτηση.

  • Kουβέρτες

Οι αλυσίδες «κουβέρτα» είναι κατασκευασμένες από ένα ύφασμα ειδικής σχεδίασης, το οποίο αυξάνει την τριβή στον πάγο και στο χιόνι. Ωστόσο, πρέπει να πατούν μόνο πάνω σε χιόνι, καθώς όπως έχει αποδειχθεί, φθείρονται ή σκίζονται εύκολα όταν κινούνται σε καθαρό οδόστρωμα. Αυτές οι αλυσίδες είναι πιο εύκολες στην τοποθέτηση, ενώ αποτελούν την μοναδική λύση για σπορ αυτοκίνητα.

  • Aράχνη

Οι πιο ακριβές αλλά συνάμα και οι πιο καλές αλυσίδες που μπορεί να βρει κανείς, είναι οι αλυσίδες τύπου αράχνης. Αυτές διαθέτουν ένα σταθερό τμήμα, που τοποθετείται στα μπουλόνια του κάθε τροχού (τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν για την τοποθέτησή του) και πάνω σε εκείνο εφαρμόζει το υπόλοιπο σύστημα. Οι αράχνες μπορούν να τοποθετηθούν σε όλα τα αυτοκίνητα.

  • Aλυσίδες με καρφιά

Οι αλυσίδες με καρφιά ενδείκνυνται για υπερβολικά δύσκολες συνθήκες και προσφέρουν καλή πρόσφυση πάνω σε πάγο. Έρχονται σε απόλυτη επαφή με τον τροχό, συνδυάζοντας καουτσούκ και ατσαλένιες τάπες, ενώ ταυτόχρονα το σχήμα πενταγώνου που διαθέτουν, ισχυροποιεί το κράτημα προς κάθε κατεύθυνση.

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) προειδοποιώντας για ισχυρές βροχές καικαταιγίδεςαπό το απόγευμα της Τετάρτης (25/1) και έως την Παρασκευή (27/1), χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και στα κεντρικά και βόρεια ημιορεινά. Δείτε την προειδποίηση της ΕΜΥ, πιο αναλυτικά, με ένα κλικ εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ