ΧΡΗΜΑ

Συντάξεις: Έρχονται ενισχύσεις με επιταγές, pass και παρεμβάσεις

Συντάξεις: Έρχονται ενισχύσεις με επιταγές, pass και παρεμβάσεις
Στο «τραπέζι» υπάρχει το σενάριο για ένα έκτακτο επίδομα «Πάσχα» για τους συνταξιούχους που «κέρδισαν» από τις αυξήσεις του 2023 EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Την ενίσχυση του εισοδήματος για 2,4 εκατ. συνταξιούχους εξετάζει η κυβέρνηση πραγματοποιώντας στοχευμένες παρεμβάσεις, καθώς τον Απρίλιο οι δικαιούχοι – συνταξιούχοι ενδέχεται να λάβουν και μια «επιταγή ακρίβειας» μαζί με το «market pass».

Στο «τραπέζι» υπάρχει και το σενάριο για ένα έκτακτο επίδομα «Πάσχα» για τους συνταξιούχους που δεν εισέπραξαν τις αυξήσεις του 2023, λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς ή έλαβαν ελάχιστη αύξηση της τάξεως των 5-10 ευρώ.

Επιταγή ακρίβειας 250 – 300 ευρώ

Ακολουθώντας το «μοντέλο» της χριστουγεννιάτικης επιταγής ακρίβειας, η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 250 έως 300 ευρώ, ενόψει εορτών του Πάσχα.

Δικαιούχοι της επιταγής ακρίβειας θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, δικαιούχοι του αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστοι υπερήλικες, ενώ παράλληλα αναμένεται έξτρα καταβολή επιδομάτων στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού Α21.

Προϋπόθεση για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι να το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 να μην υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό να μην υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ. Επιπλέον, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να μην υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.

Μarket Pass

Από τις 15 Φεβρουαρίου έως και τις 15 Μαρτίου αναμένεται είναι ανοικτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση του Market Pass (κλικ εδώ) προκειμένου να κάνουν τις αιτήσεις τους οι δικαιούχοι.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του και έως 1.000 ευρώ αγορές.

Σημειώνεται πως όσοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα δουν τα χρήματα είτε στην ψηφιακή κάρτα, είτε στον τραπεζικό τους λογαριασμό, έως τις 3 Μαρτίου, ενώ για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 15 Μαρτίου, η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί έως τις 20 Μαρτίου. Για τους υπόλοιπους μήνες η πληρωμή θα γίνεται έως την τρίτη μέρα του κάθε μήνα.

«Κάλυψη» της μεγάλης προσωπικής διαφοράς

Παρέμβαση για τους 140.000 συνταξιούχους με μεγάλη προσωπική διαφορά, οι οποίοι δεν έλαβαν αύξηση κατά 7,75%, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η χορήγηση του επιδόματος που εκτιμάται πως θα δοθεί πριν από το Πάσχα, θα ανακοινωθεί επίσημα εντός του μήνα, όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει μια καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2023.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως: «το 17% των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά ή το 5,5% του συνόλου των συνταξιούχων δεν επηρεάζεται από τις συνδυαστικές αυξήσεις. Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε ήδη την περασμένη Δευτέρα για το θέμα πρόσθετων έκτακτων παροχών για την κάλυψη ειδικών προβλημάτων ή αδικιών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ