ΧΡΗΜΑ

Καταθέσεις: Μάχη τραπεζών με επιτόκια έως 3% στις προθεσμιακές

Καταθέσεις: Μάχη τραπεζών με επιτόκια έως 3% στις προθεσμιακές
Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων στις προθεσμιακές θα συνεχιστούν Pixabay

Φουντώνει η μάχη των τραπεζών στο μέτωπο των προθεσμιακών καταθέσεων, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προσφέρουν επιτόκια που κλιμακωτά φτάνουν ακόμη και το 3%.

Πρόκειται για πλήρη ανατροπή σκηνικού σε σχέση με πριν από λίγους μήνες, όταν και τα επιτόκια ήταν οριακά πάνω από το 0%, μολονότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ είχαν ήδη ξεκινήσει.

Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς έλεγαν χαριτολογώντας ότι τα «μπινελίκια» μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και των τραπεζιτών έπιασαν κόπο, οδηγώντας στην αύξηση των επιτοκίων.

Ταυτόχρονα, κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων στις προθεσμιακές θα συνεχιστούν, καθώς οι τράπεζες επιδιώκουν να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς του, ενώ στο παιχνίδι θα μπουν όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Νέα προϊόντα από Alpha Bank και Eurobank

Ενδεικτικό του νέου τοπίου που διαμορφώνεται είναι ότι χθες η Alpha Bank αλλά και η Eurobank ανακοίνωσαν νέα καταθετικά προϊόντα, με επιτόκιο που κλιμακωτά φτάνει και το 3%.

Συγκεκριμένα, νέα καταθετικά προϊόντα αποδόσεις που φτάνουν ακόμα και το 3% διαθέτει η Alpha Bank.

Αναλυτικά η τράπεζα αναβάθμισε το πρόγραμμα Alpha Πρόοδος Plus, το οποίο αφορά προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας 12 και 24 μηνών, δίνοντας τη δυνατότητα στον καταθέτη να «κλειδώσει» ιδιαίτερα ελκυστικές αποδόσεις, οι οποίες αυξάνονται σταδιακά κάθε τρίμηνο, φθάνοντας έως και 3%, ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια της κατάθεσης.

Το νέο πρόγραμμα, που είναι διαθέσιμο από την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου περιλαμβάνει επιτόκια υψηλότερα κατά 0,80% έως 1,00% σε σχέση με το ισχύον πρόγραμμα, διασφαλίζοντας ανταγωνιστικές αποδόσεις στο νέο οικονομικό περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, το Alpha Πρόοδος Plus παρέχει τους τόκους ανά τρίμηνο, ενώ προσφέρεται η δυνατότητα αύξησης του ποσού κατάθεσης, αλλά και η ευελιξία για διακοπή, στο τέλος κάθε τριμήνου, χωρίς κόστος.

Πρόκειται για προθεσμιακές καταθέσεις με ελκυστικές αποδόσεις ανάλογα με το ποσό κατάθεσης:

  • Alpha Πρόοδος Plus 12 μηνών με επιτόκιο έως 3% και μέσο επιτόκιο από 1,25% έως 1,75%
  • Alpha Πρόοδος Plus 24 μηνών με επιτόκιο έως 3% και μέσο επιτόκιο από 1,50% έως 2,00%.

Αντίστοιχα, νέα καταθετικά προϊόντα με επιτόκιο που φτάνει ακόμη και το 2,5% διαθέτει η Eurobank.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει η τράπεζα, προσφέρει πλέον νέα καταθετικά προϊόντα και επενδυτικές λύσεις προσφέροντας μία σειρά επιλογών στο καταναλωτικό κοινό που απαντούν στις διαφορετικές ανάγκες του κάθε πελάτη.
Ειδικότερα, η Τράπεζα προσφέρει τις εξής νέες προθεσμιακές καταθέσεις:

  • ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΕΩΣ 2,0%: Πρόκειται για | Γγια 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση με κλιμακούμενα επιτόκια 1,0% και 2,0%, στο πρώτο και δεύτερο εξάμηνο, αντίστοιχα, και καταβολή τόκων σε τριμηνιαία βάση.
  • ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΕΩΣ 2,5%: Αφορά σε 24μηνη προθεσμιακή κατάθεση με κλιμακούμενα επιτόκια 1,0%, 1,5%, 2,0% και 2,5%, στο πρώτο, δεύτερο, τρίτο και τέταρτο εξάμηνο, αντίστοιχα, και καταβολή τόκων σε τριμηνιαία βάση.

Χαμένοι οι καταθέτες ταμιευτηρίου

Στον αντίποδα, οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι καταθέτες ταμιευτηρίου, καθώς βλέπουν τις αποδόσεις των χρημάτων τους να είναι καθηλωμένες σε μηδενικά επίπεδα. Και, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η εικόνα αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στρέφουν τους πελάτες τους σε προθεσμιακές καταθέσεις ή άλλα επενδυτικά προϊόντα (αμοιβαία κεφάλαια, αμοιβαία κλπ).

Έτσι, οι μικροκαταθέτες, που σε αριθμό αποτελούν και την πλειονότητα, θα συνεχίσουν να βλέπουν να διευρύνεται η ψαλίδα ανάμεσα στις αποδόσεις των χρημάτων τους και τον πληθωρισμό αλλά και τα επιτόκια δανεισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ