Φορολογικές δηλώσεις: Ξεκίνησε η υποβολή στο Taxisnet - Τι αλλάζει φέτος
Ανανεώθηκε:
Περιθώριο μέχρι τις 30 Ιουνίου έχουν οι φορολογούμενοι και οι λογιστές για να προχωρήσουν στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στο Taxisnet, ωστόσο, ήδη, ξεκίνησαν να γίνονται οι πρώτες δηλώσεις.
Η βασική διαφορά που βλέπουν φέτος οι ενδιαφερόμενοι είναι στο έντυπο Ε3, το οποίο φέτος θα είναι προσυμπληρωμένο με τα έσοδα και τα έξοδα που έχουν δηλώσει επιχειρήσεις και επαγγελματίες στα ηλεκτρονικά βιβλία τα myData. Ωστόσο, οι υπόχρεοι θα έχουν τη δυνατότητα διορθώσεων στα ποσά που έχουν προσυμπληρωθεί.
Το σημείο που δεν θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης είναι στα εισοδήματα με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών από μισθούς και συντάξεις, όπου και εκεί, οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν είναι προσυμπληρωμένα.
Πέρα από αυτά, οι κωδικοί για το βασικό έντυπο της δήλωσης παραμένουν αμετάβλητοι σχεδόν στο σύνολό τους, κάτι που ισχύει και με τη φορολόγηση των εισοδημάτων, καθώς οι φορολογικές κλίμακες παραμένουν ίδιες για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022 και θα δηλωθούν φέτος.
Παράταση για το Ε9
Σημειώνεται πως παράταση για τις 12 Απριλίου πήρε η προσθεσμία για την υποβολή δηλώσεων Ε9 του έτους 2024, για εκείνους που έχουν μεταβολές της περιουσιακής τους κατάσταση. Δείτε εδώ βήμα - βήμα η όλη διαδικασία.
Το Ε9 θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το 2022 ακίνητα με αγορά, δωρεά-γονική παροχή ή κληρονομιά, όσοι μεταβίβασαν ακίνητα με πώληση, δωρεά ή γονική παροχή και όσοι είχαν άλλου είδους μεταβολές, όπως για παράδειγμα η αύξηση της επιφάνειας των ακινήτων τους λόγω αποκάλυψης ξεχασμένων τετραγωνικών.
Τι σημαίνει η υποβολή δήλωσης «με επιφύλαξη»
Προσοχή χρειάζεται στις «Δηλώσεις με επιφύλαξη», καθώς μετά την ηλεκτρονική υποβολή τους, οι φορολογούμενοι καλούνται εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής να προσκομίσουν στη Δ.Ο.Υ. τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους και τον λόγο της επιφύλαξης, προκειμένου να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις και να εκδοθούν οι πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τη Δ.Ο.Υ. προθεσμίας των 90 ημερών από την υποβολή της δήλωσης.
Σε περίπτωση που τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν προσκομιστούν εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας των 30 ημερών, οι δηλώσεις εκκαθαρίζονται, χωρίς να ληφθεί υπόψη η επιφύλαξη.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Φορολογικές δηλώσεις: Οι δέκα αφορολόγητες κατηγορίες επιδομάτων
Ψευδοπροφήτης προέβλεπε καταστροφή του κόσμου τα Χριστούγεννα – Οργισμένοι πιστοί έκαψαν την κιβωτό του (vids)
23:59
Δύο Γάλλοι πολίτες μεταξύ των θυμάτων από τη συντριβή του Falcon 50 στην Τουρκία
23:50
Ιαπωνία: Πύρινη κόλαση από καραμπόλα τουλάχιστον 50 οχημάτων - 1 νεκρός και 26 τραυματίες
23:41
Λωρίδα της Γάζας: Νοσοκομείο διακόπτει προσωρινά τη λειτουργία του λόγω έλλειψης καυσίμων
23:30