ΧΡΗΜΑ

Τριετίες: Τι θα σήμαινε «ξεπάγωμα» με αναδρομική ισχύ - Ποιοι θα έπαιρναν αύξηση

Τριετίες: Τι θα σήμαινε «ξεπάγωμα» με αναδρομική ισχύ - Ποιοι θα έπαιρναν αύξηση
Pixabay

Η αναδρομική εφαρμογή των τριετιών θα σήμαινε ότι όλοι σχεδόν όσοι έχουνε προσληφθεί αυτή τη δεκαετία, θα έπαιρναν αυτόματα αύξηση 30% στο μισθό τους, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την τοποθέτηση του από το βήμα της Βουλής για την τροπολογία για τις τριετίες.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο θέμα του «ξεπαγώματος» των τριετιών, την ώρα που συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε:

«Γιατί αν τεθεί ως πραγματικό ζήτημα η αναδρομική εφαρμογή αυτό θα σήμαινε από το 2012 έως το 2024 - 11 χρόνια απόσταση, τρεις τριετίες, 9 χρόνια- ότι όλοι σχεδόν όσοι έχουνε προσληφθεί αυτή τη δεκαετία, θα έπαιρναν αυτόματα αύξηση 30% στο μισθό τους».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε: «Πιστεύει το ΠΑΣΟΚ στα σοβαρά... ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα άντεχαν σήμερα εφάπαξ 30% αύξηση στη μισθοδοσία τους χωρίς αυτό να σήμαινε σοβαρό κίνδυνο; Κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και όλες οι θυσίες που κάναμε να πάνε χαμένες;»

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να «ξεκαθαρίσει» με νόμο, ότι δεν υπάρχει αναδρομική εφαρμογή, εξηγώντας πως «εάν η ελληνική οικονομία αντί να πάει προς την επενδυτική βαθμίδα πάει προς έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, όλα όσα έχουμε κερδίσει αυτή τη δεκαετία θα έχουν πάει χαμένα».

Ποιοι θα πάρουν αύξηση λόγω τριετίας

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, ο νόμος θα τεθεί σε εφαρμογεί από 1η Ιανουαρίου 2024, όταν «αυτόματα» θα αρχίσει να μετράει και πάλι ο χρόνος προϋπηρεσίας για όσους εργαζόμενους είχε ανασταλλεί το 2012.

Αυτό σημαίνει πως κάποιος που χρειαζόταν 1 μήνα για να συμπληρώσει την πρώτη, δεύτερη ή τρίτη τριετία θα δει την αναλογική αύξηση στον μισθό του, ήδη από τον επόμενο μήνα. Δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2024. Εφόσον αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ή με μισθό χαμηλότερο του αποτελέσματος.

Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος ήδη πληρώνεται με μισθό μεγαλύτερο από τον κατώτατο μισθό, συν το επίδομα πρώτης τριετίας (+10%), τότε θα γίνει συμψηφισμός και δεν θα εφαρμοστεί αύξηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ